Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2012
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Discussie over zeehondjes barst weer los

zeehondenDe discussie over de (on)wenselijkheid van de opvang van zeehonden door onder anderen de crèche van Lenie ‘t Hart in Pieterburen is weer opgelaaid. De conclusie was pakweg 3 1/2 jaar geleden dat het door de aaibaarheid bepaalde ‘nationale zeehondengevoel’ het politieke draagvlak voor een wettelijk verbod in de weg stond. Het ‘natuur-radioprogramma’ Vroege Vogels (VARA) had toen bij voorbeeld helemaal geen zin er op door te gaan. Ligt dat nu anders? Krijgt het nuchter verstand de overhand en overwint dat de neiging tot populisme? Een audio-interview uit 2008 met o.a. Lenie ‘t Hart en haar zoon.

‘Decadent en echt Nederlands’

Het is dagblad Trouw, dat de discussie, nog wel in een hoofdredactioneel commentaar, weer aanzwengelt. Naar aanleiding van het besluit van Ecomare op Texel om met de opvang van de zieke dieren te stoppen, schrijft de krant:  ‘Nu Pieterburen nog’.

peter_reijndersIn september 2008 had prof.dr.ir. Peter Reijnders, <- specialist in zeezoogdieren aan de Universiteit van Wageningen, zich op een symposium op Texel tegen het voortdurend oprapen, opkalefateren en terugzetten van zeehonden gekeerd. Nu schrijft Trouw, dat vrijwel dagelijks veel aandacht besteed aan natuur en milieu, onder meer:

‘Natuurlijk kijken ze ontzettend lief uit hun oogjes. Zeehonden zijn dan ook onweerstaanbaar. Maar dat is een slechte reden om deze uiteindelijk toch in het wild levende dieren te gaan vertroetelen alsof het kinderen zijn’ (…) ‘Hen moeten we vooral helpen zichzelf te helpen, door te zorgen dat ze op eigen kracht kunnen overleven.’ Daarbij gaat het er volgens de krant vooral om, te waarborgen dat het gebied waarin ze leven groot en schoon genoeg blijft. En uiteraard mogen we in het wild levende dieren niet moedwillig verstoren of verwonden. ‘Maar daarmee is alles wel zo’n beetje gezegd.’

Trouw wijst er op, dat de zeehondencrèche ‘heel Nederlands’ is’. In de Duitse en Deense Waddenzee zie je zoiets niet. ‘We verdoen onze tijd met dit gehannes, terwijl we de echte problemen waaronder deze dieren lijden niet oplossen. Dat is decadent.’

Op dit moment is de zeehondencrèche in Pieterburen weer overvol, zodat sommige dieren zelfs in badkuipen worden bewaard.


Beluister Podcasterij BestWest uit september 2008: Afblijfplicht zeehondjes?

Reageer