Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2012
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Buurtcafé

In de krant lag een pagina familieberichten, met maar liefst vijftien overlijdensadvertenties gewijd aan Kees de Brouwer, eigenaar van café De Strijpse Ketel. Waaronder een hartelijke afscheidsbrief van hemzelf. Een dag later kwamen er nog eens zeven bij. Tweeëntwintig advertenties! Doorgaans moet je ‘n soort BN-er zijn, om zoveel aandacht te krijgen. Kees overleed, zo lees ik, op 59-jarige leeftijd. Bij het condoleanceregister in de Woenselse Sint-Petruskerk zullen collectebussen staan voor de kankerbestrijding.

Verder lezen op Manieren

(Gesproken column Omroep Best, 18.01.12, 18:10 uur)

6 Reacties op “Buurtcafé”

 • Joop:

  Mooi stukje over die kroegen;
  De voorlaatste keer, dat ik door de hoofdstraat in Best reed, zag ik tot mijn (werkelijk grote) onsteltenis, dat “het Blauw Boerke” voorgoed gesloten was. Ik ken het Boerke al bijna mijn leven lang en stond daar al als 17-jarige op
  de planken trompet te spelen voor het danslustig volkje.
  Vele jaren later kwamen we in Best wonen en met carnaval was het met ’t Tunneke en Quattre Bras een vaste plezierplaats.
  Het was voor ons een onverbrekelijk met Best verbonden element en de ontdekking, dat ook “Blauw Boerke” dus niet eeuwig was, deed heel zeer. Ik ben er werkelijk treurig van.

  • Het BB lijkt nog niet helemaal verloren, Joop. Het is aangekocht door de exploitant van De Beurs, een succesvolle brasserie aan de Markt in Oirschot. Die beraadt zich over de vorm van voortzetting. Het is te hopen dat hij de naam Blauw Boerke handhaaft, want die is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Best. De eerste exploitant was roodharig. En roodharigen worden in Brabant ‘blauwen’ genoemd.

 • peter stiekema:

  Dat heb ik, zelf (nog steeds) roodharig zijnde en in Brabant opgegroeid, nooit geweten. De term ‘blauwen’ kende ik wel als een scheldnaam voor Molukkers.

  • Guido:

   Uit welk deel van Brabant kom je?

   • peter stiekema:

    Oorspronkelijk kom ik uit Apeldoorn, maar vanaf mijn tiende tot mijn 24ste heb ik in Veghel gewoond, ondertussen, toen ik bij het Brada werkte, heb ik ook nog even in Den Bosch gezeten, in de Postelstraat om precies te zijn.

    Later in de jaren tachtig heb ik nog wel langere tijd gewerkt bij het BRADA en het Nizu, maar woonde toen in Noord-Limburg. Kwestie van huizenrampspoed, destijds.
    En nu woon ik al weer 23 jaar in het diepe zuiden van diezelfde provincie, in Elsloo wel te verstaan.

Reageer