Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2022
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

De mens als sprinkhaan

Peter Stiekema


r is eigenlijk niet heel veel aandacht aan besteed, dus daarom doe ik het hier maar even. Het wordt geen vrolijk stukje, want daarvoor is de situatie op de wereld veel te ernstig. Als u daar geen zin in heeft kunt u beter iets anders gaan doen dan verder lezen. Een potje dammen bijvoorbeeld of mens-erger-je-nieten. Hier gaat-ie dan. Er zijn inmiddels, sinds begin deze week, acht  miljard mensen op deze overvolle aarde. Ik schrijf het maar even voluit in cijfers: 8.000.000.000..

 

 

 

En dan te bedenken dat er in het jaar 1800 nog slechts één miljard mensen waren, in 1900 twee miljard en in 1951, het jaar van mijn geboorte, 2,5 miljard. Aan die relatief geringe stijging, in de eerste helft van de twintigste eeuw, zullen de twee wereldoorlogen wel hebben bijgedragen. Echter, in de 71 jaren van mijn leven zijn er dus 5.5 miljard mensen bijgekomen, ruim een verdubbeling dus.

Dat kan zo niet doorgaan, dat lijkt duidelijk. Bij ongewijzigd beleid zijn er in  het jaar 2100 tussen de minimaal 11 en 14 miljard mensen die hier te hoop lopen. Kinderen, die nu geboren worden, zullen tegen die tijd rond de tachtig zijn en zelf kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hebben. Is daar ruimte voor? Verwarming? Voedsel? Nu al zijn meer dan een miljard mensen aangewezen op hulpverleningsinstituten. Dat worden er dus alleen maar meer. De mensheid dreigt een soort sprinkhanenplaag te worden van Bijbelse omvang die  alles vernielt en opvreet, bossen, oerwouden, dieren, grondstoffen, noem maar op. Niets en niemand ontziend. Als idioten oorlogen voerend en elkaar bedreigend.

Voor mij staat vast, dat de aarde niet meer te redden is, dat de uitstoot van CO2 en andere kwalijke stoffen niet af te remmen is en dat de mensheid naar de bliksem gaat. De oorlog in Oost-Europa  lijkt nog maar een begin. Alleen wat dieren zullen overblijven en wellicht her en der wat geïsoleerde stammen op afgelegen eilanden. Misschien kunnen die een nieuw begin maken en leren van de fouten van hun voorgangers, in plaats van als sprinkhanen te keer te gaan. Maar dat zal wel niet, iets dergelijks is het roofdier mens niet gegeven.

Toch wens ik u lezer, die dit tot het einde toe gelezen heeft, een gezellig en warm avondmaal toe, met spekjes erin en zo en mogelijk ook een gehaktbal erbij. Geniet er maar van zolang het nog kan, voordat oorlog en armoede definitief toeslaan.

Voorpagina hhBest

2 Reacties op “De mens als sprinkhaan”

 • Sante Brun:

  Citaat uit een artikel in The Scientific American van 22 december 2021: De huidige voorspellingen lopen uiteen, maar de consensus is dat er, na een bevolkingspiek ergens halfweg deze eeuw, een scherpe daling wordt ingezet. Tegen 2100 zouden we wereldwijd al met minder kunnen zijn dan vandaag. In de meeste landen – ook in armere landen – ligt het geboortecijfer tegenwoordig ver onder het sterftecijfer. In sommige landen zal het huidige bevolkingscijfer in geen tijd gehalveerd zijn. Mensen beginnen zich stilaan zorgen te maken over onderbevolking.’

  Ik voeg er nog aan toe het bericht over de sterk afnemende effectiviteit van het mannelijk sperma.

  • peter stiekema:

   Ik ken die voorspellingen ook. Maar papier is erg geduldig, het mensdom zelf niet. Als je ervanuit gaat dat de huidige groei zich min of meer doorzet (een miljard mensen erbij in de laatste tien jaar) dan wordt het zelfs nog erger.
   Als ze nou eens zouden beginnen, in Nederland dan, om de kinderbijslag te beperken tot twee kinderen, dan zou er in ons land in ieder geval ruimte vrij kunnen komen voor asielzoekers en politieke vluchtelingen. Ik vind per slot van rekening dat iedereen zijn eigen hobby’s maar moet bekostigen. Maar je moet CDA, SGP en CU eens horen als je het zelfs maar voorstelt. Ik hou me vooralsnog, eigenwijs als ik ben, aan mijn eigen inzichten vast.

Reageer