Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2021
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ruim honderd jaar kloosterleven in Best

Nazareth

Huize Nazareth, vermoedelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw. Foto collectie Dye van Best.


In het kader van Kloosterjaar 2021 in Brabant is door erfgoedvereniging Dye van Best een expositie ingericht over het kloosterleven in Best in Huize Nazareth. De hele maand september te zien in de Bibliotheek van CultuurSpoor Best.

 

 

 

In 1864 kwamen vijf zusters van de congregatie Dochters van Maria en Joseph. vanuit Den Bosch naar Best. Hier waren ze vooral actief op het gebied van onderwijs. Ze zetten onder andere de Bewaarschool op, voorloper van de latere kleuterschool, de lagere school, de mulo én de huishoudschool.
Het internaat waarop de leerlingen terechtkwamen heeft tot in 1966 bestaan. De kinderen verlieten hun ouderlijk huis en trokken voor enkele jaren in bij de zusters. Van de internen werd verwacht dat zij zich tijdens hun opleiding gedroegen in overeenstemming met de geloften van kuisheid, armoede en gehoorzaamheid, zoals de zusters deze bij intrede in het klooster hadden moeten afleggen. De zusters vormden de meisjes naar het toen geldende ideaal van de vrouw als goede echtgenote, moeder en huisvrouw. Met vakken als steno werden ze bovendien voorbereid op wat (toen nog) typische vrouwenberoepen waren.

Ook verzorgden en verpleegden de zusters oudere Bestenaren in het Gasthuis. In 1988 trok het bestuur van de congregatie zich terug. Je kunt dus spreken van meer dan honderd jaar kloosterleven in Best. In 2002 vertrok de laatste zuster naar het kloosterverzorgingshuis in Nuland.

Veel mensen hebben nog herinneringen aan hun tijd in het klooster. Om die reden wil CultuurSpoor Best het eerstvolgende Gouden Spoor, gepland op 30 september, wijden aan Huize Nazareth. Of dit kan doorgaan, hangt af van de dan geldende coronaregels.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Ruim honderd jaar kloosterleven in Best”

 • Oud-medewerkers vertellen
  over Huize Nazareth

  Nu de coronaregels zijn versoepeld, hervat CultuurSpoor Het Gouden Spoor, de maandelijkse bijeenkomst voor mensen uit Best en omgeving, die het prettig vinden om onder het genot van een kopje koffie of thee een praatje te maken en dat altijd in combinatie met een lezing of een interview met een bekende of minder bekende gast.
  In deze eerste bijeenkomst van Het Gouden Spoor op donderdag 30 september staat Huize Nazareth centraal.
  De oud-medewerkers werkten in de keuken, in de eetzaal, als onderhoudsmonteur of als kok, enkele hun hele werkzame leven. Stuk voor stuk hebben ze mooie verhalen. Ze worden geïnterviewd door leden van erfgoedvereniging Dye van Best.
  De bijeenkomst begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Entree, koffie en thee zijn gratis. Wel graag vooraf even aanmelden aan de balie van CultuurSpoor, telefonisch 0499-372609 of via de website: http://www.cultuurspoorbest.nl

Reageer