Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2020
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Black Lives Matter in film Glory (1989)

glory

Een nog betrekkelijk jonge Morgan Freeman (rechts) zien we terug in de nu Netflix-film Glory uit 1989, een historisch drama, dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Links hoofdrolspeler Matthew Broderick.


b_quoteeter een varken dan een nikker,’ zegt een witte officier als de opleiding start van een regiment zwarten in de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit filmdrama van Edward Zwick uit 1989 zou anno nu maar beter Black Lives Matter kunnen heten.

Als de opleiding begint gaat dat op een schoen en een slof, zo niet blootvoets en zonder uniformen. Robert Shaw, een 23-jarig rijkeluiszoontje onderscheidt zich zodanig dat hij het commando krijgt over dat regiment. De film is deels gebaseerd op de brieven die Shaw (hier gespeeld door Matthew Broderick) aan zijn moeder, die in de archieven van Havard worden bewaard.

Het zwarte regiment – we zitten ongeveer tegen de formele opheffing van de slavernij aan – opereert met wisselend succes en het verhaal eindigt met een nederlaag, waarbij Shaw de heldendood sterft. Overigens laveert de kolonel tussen erkenning van de menswaardigheid van de zwarten en de racistische en oorlogsmisdadige praktijken van zijn witte superieuren.

Wie niet van bloederige scènes houdt: ze zijn in aantal beperkt en het spel in het algemeen maakt veel goed.

Reageer