Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2020
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Europa in crisistijd. Zijn het nog maar foutjes?

Case story: ‘Franse Nederlanders’ vast in India

maar het ligt niet aan de Nederlandse ambassade

ambassadeurse ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk, Dirk Brengelmann (links op de foto) en Luis Vassy, breken in een paginagrote open brief aan Beste Nederlanders, beste vrienden in de dagbladen – dit mag met recht uniek genoemd worden – een lans voor Europa in crisistijd. Ze geven toe dat in de aanpak van de ernstigste wereldcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog fouten worden gemaakt, maar…’laat toch solidariteit onze leidraad zijn’.

Prima, maar om dat realiteit te doen worden, moet er toch wel heel wat veranderen. Veel meer dan de methode van financiële steun aan de zuidelijke landen, waarover door de houding van Wopke Hoekstra zoveel Europees gekrakeel is ontstaan. In het bijzonder het ‘ieder voor zich, god voor ons allen’.

(Lees de reacties voor hoe het verder gaat met de mensen die in India vast zitten.)

Vast in Zuid-India

Ik verkeer in de omstandigheid dat ik twee normaliter in Frankrijk wonende kleinzonen heb die momenteel vast zitten in Zuid-India. Hun moeder Mariken op Brénazet in Vernusse (departement Allier) heeft op mijn verzoek hun situatie uit de doeken gedaan. Ik volg haar betoog in grote lijnen.

Lily-Nik-en-Igor-op-houten-bed_crop

Nikola (midden), Lily en Igor in quarantaine in Zuid-India.  


Dramatis personae: Nikola, 25 jaar, studeert in Moodbidri, bij Mangalore (Zuid-India) naturopathy and yogic science. Zijn vriendin, Lily (24) is Française. Igor (21) is bij zijn broer op bezoek. Het drietal zit in quarantaine. Het gaat redelijk goed., maar ze maken ook wel eens ruzie dus daarom doen ze maar geen spelletjes meer want dan gaat het steeds mis. Ze doen meditatie, yoga, macramé en Nikola volgt online lessen fotografie en film. Ze verblijven in de woning van Nikola in Moodbidri: een kamer en een slaapkamer, een grote keuken en ruime badkamer een klein terras achter en een groot terras aan de voorzijde. Het huis is omringd door palm- en mangobomen zodat het lijkt of je midden in de jungle zit. Op het kleine terras hebben ze een hutje gemaakt van doeken om even alleen te kunnen zijn. De winkels zijn ‘s morgens open, ze hebben genoeg te eten en ieder kookt op zijn/haar beurt de avondmaaltijd.

Paspoort gestolen

Igor is op 16 maart van zijn portemonnee, paspoort en telefoon beroofd op het treinstation van Goa. Hij is toch in de trein gesprongen naar Nikola. De politie in Moodbidri wil over de diefstal van het paspoort geen rapport maken. Hij moet maar heen en weer naar Goa en dat kan niet, volgens Mariken. Nu zal de Nederlandse ambassade voor een brief zorgen die Igor door moet sturen zodat er toch nog een laisser passer gemaakt kan worden. Er worden namelijk nu geen paspoorten uitgegeven. Als het allemaal lukt, komt het reisdocument klaar te liggen in Bangalore, ongeveer zeven uur rijden vanaf Moodbodri. Nederland vliegt niet meer vanuit Zuid-India (te weinig landgenoten), wel vanuit Mumbai en Delhi. Nikola is overigens enthousiast over de Nederlandse ambassade die de mannen af en toe ook belt om te vragen hoe het met hen is.

‘Alleen Fransen’

De Duitse ambassade regelt vanuit Mumbai en Delhi vluchten naar Europa en neemt alle Europeanen mee, geen verschil makend tussen Duits of niet Duits..

Frankrijk heeft wel vluchten gehad vanuit Bangalore. Lilly, de Française, werd gewaarschuwd dat ze mee kon. De jongens konden ook mee nadat er op het laatste moment plaatsen vrij waren gekomen. Dit is niet gelukt, ze werden te laat gewaarschuwd om het transport naar Bangalore te organiseren en daar op tijd aan te komen. Bovendien had Igor de procedure niet afgerond voor zijn doorlaatbewijs.

Ook al zijn de jongens al jaren ingezetene van Frankrijk, de Franse ambassade vindt dat ze hen niet hoeft te helpen en stuurt ze terug naar de Nederlandse ambassade. ‘Alleen Fransen.’

De Italiaanse ambassade organiseert een vlucht naar Rome eind deze week maar helpt ook al uit principe alleen Italianen. Nikola heeft telefonisch zijn best gedaan en een Italiaanse vriend zal een goed woordje doen. Dus zullen ze op het allerlaatste moment te horen krijgen of ze mee kunnen en dan moeten ze nog op de bestemde plaats zien te komen terwijl er bussen noch treinen gaan. Intussen is er iemand bereid gebleken, het trio voor 8000 roepies (ca. 100 euro) met de auto naar de desbetreffende luchthaven te brengen.

Laatste update (15 april): De namen van het drietal zijn doorgegeven voor de reis naar Rome maar de ambassades van Nederland en Frankrijk moesten nog contact opnemen met de Italiaanse ambassade.

Er is ook nog geen uitsluitsel over het visum van Igor.

Verdere updates via ‘Reacties’. Het trio komt donderdag aan op Schiphol, dankzij Nederlandse ambassade in India.

Voorpagina hhBest

21 Reacties op “Europa in crisistijd. Zijn het nog maar foutjes?”

 • Moeder Mariken meldt zaterdag 18 april:
  Igor is vandaag heen en terug naar Bangalore geweest en heeft een voorlopig uitreisbewijs. De officiële moet nog komen, maar hiermee kan hij ook wegkomen mocht het te laat komen. (Heel precies weet ik het niet want Igor is niet zo helder in zijn communicatie). Woensdag 22 april gaan ze alledrie met de taxi naar Mumbai. Vertrek 23 april om 02:00 uur, aankomst rond 10:00 op Schiphol. Ron haalt ze op ( hij moest sowieso naar Nederland om de zonnepanelen op te halen die in de haven van Rotterdam aankomen) de vlucht is georganiseerd door de Nederlandse ambassade. Dus het avontuur komt tot een goed einde!

 • Annemiek:

  Wat een bizar avontuur.
  Hopeloze samenwerking van instanties.
  Goed dat ze terugzijn!

  • Ja, maar het is nog niet ten einde hoor. Mariken schrijft nu: Ze vertrekken trouwens al op 21 april omdat het 16 uur rijden is. Komen dan op d 22ste in Mumbai aan en vertrekken dus om 0200 uur in de nacht. Nikola heeft nog geen tickets, krijgt geen contact met KLM dus het blijft spannend. De chauffeur was ook een beetje bang om de grens van Karnataka over te gaan maar Nikola heeft Heijnen gevraagd te bellen om hem gerust te stellen.

   (Heijnen is die zo gewaardeerde meneer van de ambassade.)

   • NOS Journaal: KLM-topman ziet af van zijn bonus. ’t Is hem gerajen.

   • Anita:

    Goh dat laatste nieuws nog geen tickets waarschijnlijk gaat alles op laatst ik heb er een beeld bij dat ze terug komen en dat het goed komt! Dus heb vertrouwen en denk met z’n allen positief! Dat is nu belangrijk vind ik!

 • We zijn druk in de weer hier met veel onzekerheid. KLM heeft gereageerd op mijn berichtjes. Ze kunnen me niet helpen als ik alleen het vluchtnummer geef zonder booking ID. Die hebben we niet, want we wachten op een betaal-link. Nog vier dagen tot de vlucht maar geen idee of hij eigenlijk wel door gaat.
  Vanochtend kreeg ik een mailtje van de NL-ambassade dat de vlucht vanuit Mumbai op 23ste is gecanceld. Ik was nogal teleurgesteld en vroeg me af of dat betekende: dat de vertrekdatum zou veranderen of dat hij volledig geschrapt is. Zitten we over 4 dagen in een vlucht naar amsterdam of niet?
  Igor is gisteren door de bergen naar Bangalore gereden om zijn “laisser passer” op te halen bij de ambassade. Hij vond het een mooie route door de thee- en koffieplantages. De eerste keer uit huis (behalve om eten te kopen in het dorp) sinds meer dan een maand.

 • KLM heeft zojuist de vlucht bevestigd! Dat is dus de vlucht vanuit Mumbai, waarvan eerder werd gezegd dat die gecancelled was.

 • Ruudtsas:

  Achterneven, veel sterkte met het regelen van de terugreis, hoop dat alles snel weer achter de rug zal zijn, wat een avontuur!

 • Ben benieuwd of ze na aankomst op Schiphol getest worden.

  • Anita:

   Word ik bij aankomst op Schiphol gecontroleerd op het coronavirus?
   Het RIVM en de GGD geven aan dat controleren bij aankomst op Schiphol niet nodig is. Wel zijn we alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. We staan hierover in nauw contact met het RIVM en GGD en volgen hun adviezen op. Samen met hen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

 • We hebben vandaag eindelijk een mail van de KLM gekregen met ons ticket. Nu hopen dat de betaling lukt.

  Igor is nu bij de politie die op het laatst door wat druk van de FRRO Foreign Regional Registration Office) toch wel een FIR (First Information Report) kan maken zodat zijn exit permit kan worden gemaakt.

  Als het goed is vertrekken we morgen na de lunch, we wachten nog op een vehicle permit dat de ambassade bij de staat India heeft aangevraagd.

  We gaan de hele middag en nacht rijden met tweechauffeurs in een Suzuki die er niet zo ruim uitziet voor 17 uur lang hobbelen met z’n vijven en ook nog alle bagage…

  Maar Europa we komen er aan!

 • – Nikola heeft de vergunning om te reizen uitgeprint bij een winkeltje wat eventjes illegaal open was. Geluk gehad dus, dat papier moet namelijk op de voorruit geplakt, anders worden ze steeds aangehouden/opgehouden onderweg.
  -de babypoesjes gedumpt bij de dierenarts die ze eigenlijk niet aan wilde pakken, N: ‘Jij hebt er verstand van, wij kunnen ze onmogelijk naar de dierenopvang in Mangalore brengen, het is nu jouw verantwoordelijkheid, Wij zijn buitenlanders…’ En toen waren ze eindelijk van de 3 babypoesjes af waarvan de moederpoes al een week geleden is weggelopen.
  -Ze vertrekken vandaag na de lunch, het is 17 uur rijden met de taxi. Kost 22000 roepies, 11 roepies per km, dat is ongeveer 300 euro in totaal, want ze moeten heen en terug betalen.
  – De tickets van de KLM zijn betaald, 560 0euro pp, is dus geen woekerprijs. Ron vertrekt woensdag in de namiddag. Hij heeft het in Frankrijk vereiste papier, waarin staat dat hij in Amsterdam kinderen gaat ophalen. Daarmee hoopt hij ook heen en weer door België te geraken.
  – Het officiële exit permit van Igor is nog niet binnen maar dat zal hij op zijn telefoon onderweg ontvangen. (Het blijft spannend…)
  -Ze komen donderdag 23 april om 8 uur ’s morgens aan op Schiphol. Dan gaan ze met vrienden op het strand van Scheveningen ontbijten, met 1,5 meter afstand.
  – Daarna rijden ze naar Frankrijk, via Best!

 • Vandaag nog even contact opgenomen met de Nederlandse ambassade in Parijs over de doorreisvergunningen. Ja, we hebben nog extra formulieren in te vullen om door België naar Nederland te reizen en ook weer om terug naar Frankrijk te gaan. Ik heb nog een aantal Françaises aan de lijn gehad: een informatienummer van de overheid en de Franse ambassade in Nederland van wie ik heb begrepen dat de grenzen dicht, gesloten en op slot zijn en dat ze maar moeten vliegen tot Parijs, vanaf 350€ pp. Misschien valt de praktijk mee, zoals vorige week aan de grens in Poppel…

 • Na een lange nacht met ontelbaar veel controles van politie die, of de permissie van de Indiase autoriteiten volledig wilde bestuderen of onze temperatuur meten of onze paspoorten checken etc. Elke keer moesten we weer onze naam leeftijd en telefoonnummer geven.

  Vanochtend kwamen we aan op het vliegveld en het was nog dicht. De bewakers wisten niet eens dat er een vlucht was en toen we ze overtuigd hadden zeiden ze dat het niet mogelijk was om op het vliegveld te wachten. Toen zijn we maar naar het hotel gereden vanwaar een bus is georganiseerd door de Nederlandse ambassade (ook al is het maar 6 minuten lopen, die nemen wij dus niet). Dat was de enige optie. Kost 9000 roepies voor een kamer dat is meer dan € 100, maar we hebben wel een heerlijk ontbijt gehad en kunnen lekker uitrusten.

 • peter stiekema:

  Eind goed al goed. En nu België en Frankrijk nog goed doorkomen.

Reageer