Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2019
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Een soort parabel

Peter Stiekema


mensen ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburgse Universiteit in het dagblad Trouw. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

 

 

 

De mens (homo sapiens) is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven de onderzoekers in het Journal of Environmental Law. Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting enkele honderden miljoenen  dieren door mensen gedood.

Meer dan de helft van deze slachtoffers is toe te schrijven aan mensen met een eigenaar, meestal de vrouwen. Er zijn in Nederland tussen de 17 en 18 miljoen mensen, onder wie honderdduizenden zwerfmensen, (vooral asielzoekers zonder verblijfsvergunning). Onder de slachtoffers zijn verschillende typen zoogdieren, als varkens, koeien, geiten en schapen, al dan niet halal geslacht. Ook vogels zoals kippen en fazanten, maar ook weidevogels  en vissen en amfibieën zijn het slachtoffer van de mens.

Dat is niet alleen schadelijk, aldus de rechtswetenschappers, het is ook illegaal. Onder de Europese Mensen- en Habitatrichtlijn is Nederland immers verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken. Een mens zonder toezicht en ook nog onaangelijnd te laten rondlopen is feitelijk al verboden, zo beweren de juristen…

PS: U begrijpt het al, bovenstaand stukje is een soort van parabel. Waar mensen staat, moet katten worden geschreven. Maakten de juristen zich maar net zo druk over wat de mens aanricht in en om de natuur, dan zou de wereld misschien een stuk leefbaarder worden.

Voorpagina hhBest

Reageer