Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2018
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Prettige dinges

r had ook in plaats van ‘prettige dinges’ fijne feestdagen kunnen staan, maar ik gebruik hier niet de meest gehanteerde decemberwens; zeventig procent zegt dit volgens het Genootschap Onze Taal (onderzoek!).

En:

Prettige 14%

Goede 6%

Gezellige 2%

Zalig (r.-k) – gezegend (prot.chr.) 2%

teeuwen

Still uit filmpje van Hans Teeuwen

 

 

De Vlamingen zijn niet ondervraagd, of ze deden niet mee, want daar hoor je meestal: prettige feesten. Veel maakt dat niet uit, trouwens.

Erg clichématig trouwens, dat fijne. Het kassameisje zegt het het hele jaar door aan de lopende band, 2 x letterlijk: ‘nog een fijne dag’. Van ‘t zelfde, reageer ik dan maar.

Mollige papen

Heel  erg vind ik ook de beste wensen. Als een kakafonie te horen op nieuwjaarsrecepties waar veel ambtenaren rondlopen.

Het maandblad Onze Taal, waar ik mijn informatie vandaan heb en dat als thema ‘de taal van december’ heeft, vermeldt ook een reactie op zalig: ‘Te ranzig en te zeer herinnerend aan verlekkerd kijkende, mollige papen.’ Eruptie van het social-media-soort.

Gelukkig wijst het tijdschrift op de goede trouw van de lieden die deze wens hanteren, want bij mij als ex-r.-k roept ze alleen maar goede herinneringen op.

Ik ben nog iets vergeten: ‘Veel heil en zegen’ bij de jaarwisseling, vaak gezegd door dienstverleners aan de voordeur.  In mijn jeugd al op z’n retour. Maar als je geen fooi gaf, dan kon het je in de jaren vijftig in Leeuwarden (in de binnenstad geen riolering) gebeuren dat de ophalers van de stronttonnen ‘per ongeluk’ dat ding van de trap lieten vallen.

Reageer