Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2018
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kerken van Marche en Tohogne mogen er wezen

Marche_st_remaclus_doopvont

Gisteren schreven we  dat je voor de kerk niet naar Durbuy hoefde gaan. Maar als je dan toch in de streek Famenne (Belgische provincie Luxembourg) bent, ga dan zeker het romaanse bedehuis van Tohogne bekijken; ontroerend die bewaard gebleven, primitieve fresco’s. Een aantal houtgesneden heiligenbeelden bevindt er zich achter tralies. Geen wonder, er zijn er enkele gestolen. Replica’s moeten het herkennen van de gestolen waar bevorderen.
En dan natuurlijk Marche met zijn Remacluskerk. Remaclus (Aquitanië, ca. 600 – Stavelot, ca. 673) was een kloosterstichter en bisschop van Maastricht. Hij houdt hier (foto) een wakend oog op de fraaie gotische doopvont.

 

 

 

Die Remacluskerk moet in 1944 nogal geleden hebben onder het Ardennenoffensief, de laatste stuiptrekking van Hitler-Duitsland. Alle glas-in-loodramen zijn vervangen door onmiskenbaar fraaie, abstracte exemplaren.

marche_st remaclus_corpus

Indrukwekkend vonden we ook het corpus christi als zwevend in het koor; de beelden links en rechts stellen Moeder Maria en ‘de andere Maria’ = Maria Magdalena voor.

Hieronder een blik in het middenschip en op het imposante orgelfront.

Marche_st_remac[us_middenschip_orgel

 

Voorpagina hhBest – Zie ook: Durbuy, populairste stadje in de Ardennen

Reageer