Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2018
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Een goed begin?

afvalVanmorgen, Nieuwjaarsdag, geprobeerd het jaar goed te beginnen, door met ons pasnummer plus door de gemeente toegezonden wachtwoord, in te loggen op Mijn Afval op de website afvalbest.nl De boodschap luidt: Er is geen pas bekend met de ingevulde gegevens of de pas is geblokkeerd. Twee pogingen.
Voorpagina hhBest

16 Reacties op “Een goed begin?”

 • Paul Gondrie:

  Ik heb dezelfde ervaring vandaag. Jammer om dit te moeten constateren. Ik wil geen partijpolitiek bedrijven maar het CDA was met Lokaal Best de enige partij die heeft tegengestemd tegen dit afvalbeleid van de gemeente Best.

 • Rob Vader:

  Als je dan geen partijpolitiek zou willen bedrijven, Paul, waarom maak je dan deze opmerking? Wat voegt het toe aan dat dit stukje van de site (even?) niet werkt?

  • Van mij mag dit, in het voortraject van de verkiezingen. Graag zelfs. We hopen de partijen in de komende maanden nog de maat te nemen, niet alleen op wat ze beloven, maar vooral op wat ze hebben gedaan en/of nagelaten. Discussie onderling en met deelname van de kiezer, dat is democratie. Enne…die site moet, zeker in dit stadium waarin de Bestse burger in verwarring verkeert, perfect werken.

   • Diana van Weert:

    Ook wij als Gemeentebelangen waren tegen de nieuwe manier van afval ophalen. Gemeentebelangen wilde alleen een kliko voor het plastic zodat al die zakken niet door de straat waaiden. Maar als wij net als het CDA tegen gestemd hadden dan hadden we geen GFT kliko gehad. Dus echt alleen een REST, PMD, TUINAFVAL, een ETEN en evt incontinentie/ luier kliko dus minimaal 4 kliko’ s gehad want dat had op dat moment de meerderheid. Gemeentebelangen die alleen maar een REST, GFT en PMD kliko wilde hebben hebben toen heeft toen gemeend van al het kwade de minst kwade te kiezen en voor het plan van de VVD stemmen. NU heeft iedereen de keuze om te doen wat hij/ wil. Alleen wij zien en horen ook veel reactie’s . Weet dat wij deze ongeveer allemaal aangedragen hebben en daardoor dus zeer kritisch op de gevolgen al lijkt het wel dat de afvalscheiden niet het grootste probleem is maar de communicatie naar de inwoners toe.
    Dat is ook iets wat wat ons betreft hoog in het vaandel staat want daar schort het nog echt wel aan.

    • Patric:

     Helaas. De gebrekkige communicatie is een zeer vervelend bijverschijnsel, maar de kern is natuurlijk het moeten scheiden terwijl helder aangetoond is dat dat niet goedkoper noch efficiënter is t.o.v. scheiden bij de afvalverwerker. Als consequentie kunnen mensen hun afval niet kwijt (kattenbakken), mogen heel fijn d.m.v. een aparte kliko adverteren dat ze incontinent zijn, hebben rauw rottend vlees in kliko’s, hebben voor honderden euro’s nieuwe afvalemmers voor in huis moeten aanschaffen, en hebben een tuin vol kliko’s – die dan óók nog eens niet geleegd worden als je een fout maakt of geen rottend vlees in een kliko wil ivm ongedierte (en ongedierte is vervolgens ook nog eens je eigen probleem – geen hulp van gemeente). Het standaard antwoord van gemeente-medewerkers (“ga maar naar de milieustraat”) getuigt van noch begrip noch medeleven, en toont een compleet onbegrip voor de werkende burger aan – die overdag niet naar een milieustraat kan en dus aangewezen is op de zaterdag – wanneer er ook vaak andere verplichtingen zijn.
     Kortom, de communicatie is niet het hoofdprobleem, maar één van de problemen – en een (mede)gevolg van ondoordacht en overhaast uitgevoerd beleid, ter meerdere eer en glorie van de koppigheid en trots van beleidsmakers, vermoedelijk beïnvloed door belangen van afvalverwerkers en klikoproducenten?

 • Hans Uiterdijk:

  Rob,

  Wanneer je het hoofdstuk “Afvalbeleid” een klein beetje gevolgd heb op social media heb je ook gemerkt dat de inwoners van Best enorm nieuwsgierig zijn welke partijen verantwoordelijk zijn voor dit wanstaltige beleid dus de opmerking van Paul Gondrie maken mij een hoop duidelijk partijpolitiek of niet

 • John de Grauw (Heuveleind) reageerde op de buurtapp Nextdoor:

  gebeurde bij mij ook, tweede keer ingelogd maar dan met hoofdletters te gebruiken was het oke.

  En Peter Hoekstra (Heivelden):

  Met of zonder hoofdletters ik kan niet inloggen

 • Jan van Beerendonk:

  Het afvalbeleid van de gemeente Best is een grote farce. Het werkt gewoon niet en het gaat nog een hoop geld kosten. Scheiden bij de verwerker is een veel betere optie. Kijk naar de glasbakken: wit, bruin en groen glas. Maar om de haverklap vergist iemand zich of ziet niet goed of de betreffende fles groen of een beetje bruin is en daar gaan we. Al bij het ophalen wordt het glas weer gemengd en bij de recycling als zodanig verwerkt. Er zijn al voldoende separate afvalstromen zoal papier, glas inderdaad en eventueel plastic. Al het andere kan beter bij elkaar worden ingezameld en bij de afvalverwerking geschikt gemaakt voor recycling. Zij zijn er beter op ingericht dan een gemeente om technieken daarvoor te ontwikkelen. Maar nee, wij moeten ons als overheid weer tot in detail bemoeien met hoe e.e.a. moet gebeuren terwijl het bedrijfsleven dat veel beter kan. Een ander voorbeeld. De invoering van een container voor incontinentieluiers. Welke oudere zet een dergelijke container zichtbaar voor de hele buurt aan de straat? Meestal mensen op leeftijd waarvan de luierdragende kinderen al jaren de deur uit zijn. Die ouderen hebben nog wel hun trots maar daar heeft de gemeente klaarblijkelijk geen boodschap aan.

  • Rob Vader:

   Jan,

   er is grote discussie over nascheiden tegenover bronscheiden. De mening is nogal persoonlijk en er is geen overeenstemming. Ik vond dit een goed artikel: https://www.avalex.nl/nieuws/reactie-op-uitzending-kassa/. Daarin neemt ieder zijn verantwoordelijkheid. Nascheiden is niet voor alles goed, zeker niet voor papier. Maar zoals er geloofsdiscussies zijn, zo zijn die er zeker in het scheiden van afval. Ieder vindt zijn gelijk beter dan dat van anderen…ik ook ;-). We zijn nu nog geen half jaar bezig, er zijn kinderziektes (geef ik toe), communicatie is niet geweldig….maar geef het een kans!

   Rob

 • Fam. Beer op buurtapp Nextdoor:

  Wat echt erg is dat wat van Beerendonk schrijft al heel lang breed bekend is. Afval scheiden na inzameling is veel goedkoper.

  • Rob Vader:

   (Geciteerde reactie fam. Beer) Ik zou graag van u zien waar u die kennis van heeft. Graag onderbouwd. Ieder heeft zo zijn mening en opvatting (ik ook….). Maar dan graag niet met iets als ‘is al heel lang bekend’. Want er is veel meningsverschil over wat beter is.

   Rob

   • Jan van Beerendonk:

    Hoogleraar R. Gradus van het VU Amsterdam deed hier onderzoek naar en onderschrijft deze mening. Ik wil best begrip hebben voor kinderziektes en ruimte geven aan een experiment. Als bewoner van de wijk Leeuwerik heb ik daar in het begin ook aan meegedaan. Daar waar echter aantoonbare tekortkoningen worden gesignaleerd moet men ook de ruimte nemen om de dingen aan te passen. Daar zie ik weinig van. Overigens lijkt het er op dat mijn kritiek wordt opgepikt want onze container restafval werd deze week zonder verdere mededelingen niet geleegd. Wij kunnen geen fouten ontdekken en vragen ons af waar we de komende twee weken met ons restafval moeten blijven. Mogelijk in de andere containers?

    • Rob Vader:

     Let er wel op dat Gradus het alleen over plastic scheiden heeft en er dan economisch naar kijkt of alleen de CO2 component bekijkt. Hij gaat niet in op het grondstoffen aspect (afval is er niet…bij scheiden wordt het just weer een grondstof). Verder is “bij de bron” ook bedoeld als oproep naar de verpakkingsindustrie om te komen tot alternatieve verpakkingen. Vergelijk ook bv. de overgang bij de groente- en fruitafdelimg bij de supermarkt. Hier keuze uit papieren zakken of plastic zakken. Daar begint bronscheding!

 • Ik volg dit onderwerp met veel belangstelling maar ondanks de reactie`s van verschillende politieke partijen is mij niet duidelijk welke partij heeft de beslissing doorgedrukt m.b.t het afvalbeleid.
  De vraag is simpel wie heeft er voor gezorgd dat men vanuit elke badkamer/toilet/bijkeuken/keuken de verschillende zakjes met “persoonlijk”afval (van inlegkruisjes tot tandpasta-tubes en incontinentiemateriaal) het buiten moet gaan scheiden in de verschillende kliko`s?
  Heb je het onsmakelijke karwei achter de rug mag je je bak met incontinentiemateriaal aan de straat zetten dat je buren op de hoogte zijn van jou persoonlijk probleem !
  Heeft de partij/persoon die dit heeft bedacht hoe om te gaan met de kliko`s bij hogere temperaturen , s`morgens aan straat zetten en tegen de avond worden de kliko`s geleegd bij een beetje pech!
  De kliko`s worden handmatig geleegd in een “open”aanhanger waar recifeed-bakken op staan waar het in wordt gegooid , hoe is het hier mee gesteld wat hygiëne en veiligheid betreft , dat dit een verantwoording is van de vuilopnemer snap ik maar de opdracht komt van de gemeente?
  De beslissing om het incontinentiemateriaal/luiers en andere “sterk” ruikend afval in een lage kleine kliko te deponeren is daar over nagedacht wat als de kleine kliko de deksel open heeft staan kunnen de ongenodigde dieren er makkelijk bij zodat je dadelijk de kraaien rond ziet vliegen met je eigen afval.
  Graag wil ik weten welke partijen /personen dit bedacht hebben en gesteund zo dat de burgers van Best die deze manier van scheiden niet direct steunen hun stem op de juiste persoon kunnen uitbrengen tijdens de gemeenteraadverkiezingen.

 • Intussen, 5 januari, werkt het inloggen op ‘Mijn Afval’ nog steeds niet, meneer of mevrouw de Projectleider Afvalreductie. Overigens ontleen ik momenteel de meeste informatie over het project via de reacties van Bestenaren op deze site. Ik bewoon namelijk een appartement en van daaruit geschiedt de afvalverwerking nog steeds via aan de straat te zetten containers. Ons is via via meegedeeld dat we in 2018 ondergrondse containers krijgen. Hierdoor wordt de indruk bevestigd dat de gemeente een onrijp plan te haastig heeft uitgevoerd.

Reageer