Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2017
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

‘Stoppen burgemeesters in ‘17 gevoel voor timing’

In zowel grote, kleine als middelgrote gemeenten houden opvallend veel burgemeesters het voor gezien. De vergrijzing van het korps is slechts één van de oorzaken. De gemiddelde leeftijd bedraagt 57,5 jaar. Doorgaan tot hun 70e mag sinds een paar jaar. Maar lang niet iedereen doet dat, zo constateert Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), volgens het blad Binnenlands Bestuur (BB).

 

 

 

Gevoel voor timing zou de belangrijkste reden zijn om juist dit jaar te stoppen – in het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. De opvolger krijgt op die manier de tijd om zich in te werken voordat er een nieuwe raad en wethoudersploeg aantreedt. Dat was in elk geval voor Ton Rombouts (Den Bosch), Peter Noordanus (Tilburg) en Ruud Severijns (Oirschot) het argument om in oktober dit jaar te stoppen. Tot zover BB.

Anton van Aert (Best, 58) vertrekt ook, maar volgens zijn voornemen pas in september 2018 als zijn (eerste) ambtstermijn afloopt.

Voorpagina hhBest

3 Reacties op “‘Stoppen burgemeesters in ‘17 gevoel voor timing’”

 • Vic Kerkhoff:

  Wat een vreemde redenering van de directeur van het NGB en Binnenlands Bestuur! Ik heb als raadslid en wethouder (in Haarlem en Best) nu vier maal een benoeming (!) van een burgemeester meegemaakt. Slechts Letty Demmers werd gekozen! En in alle gevallen van een benoemde burgemeester duurde dat proces tussen 6 en 9 maanden. Dus inwerken is er met raadsverkiezingen in maart 2018 helemaal niet bij. Vanaf begin december gebeurt er trouwens traditioneel in de gemeentepolitiek niets belangrijks meer en per 15 januari wordt er weer gestart. Dat is gewoon de praktijk!

  • We wijzen erop dat bv in het geval Severijns/Oirschot, de benoemingsprocedure tijdig is ingezet, zodat de nieuwe burgemeester inmiddels is benoemd en dit najaar wordt geïnstalleerd.

   • Vic Kerkhoff:

    Laten we het erop houden dat er meer ervaringen zijn. Naarmate de gemeente groter is duurt de benoeming van een burgemeester langer. Loco-burgemeester Piet Voskuilen was bijna zes maanden burgemeester in Haarlem, voordat de Rotterdamse wethouder Jan Reehorst als burgemeester aantrad!

Reageer