Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2017
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Maak zelf je zonnepaneel


Ron Huibers, een voormalige docent handvaardigheid uit Haarlem, die al negen jaar een recreatiebedrijf op een tweehonderd jaar oude boerderij in de Auvergne (hartje Frankrijk) heeft, doet alles zelf. Dus ook het maken van een zonnecollector. Speel het filmpje af en klik voor een korte beschrijving van het proces en meer info op

 

 

De ‘diashow’ hierboven toont het volgende:

– Frame maken
– Isolatieplaten er in leggen
– Zwarte folie en betonijzer er in leggen
– Flexible aluminium vloerwerwarmingspijp er in leggen en vast maken met plastic
bindbandjes
– Buis met matzwarte verf schilderen (spuitbus)
– Polyacrylaatglas (16mm) plaat er op monteren met een houten kader
– Plaatsen op de zon

Ron (inzet, de krant op zijn smartphone lezend) monteerde het paneel op de overkapping van het sanitair van de camping en koppelde het aan boilers:
Hij zegt: ‘Het maakt heel wat uit, of die boilers het water moeten opwarmen vanaf 4 graden of vanaf 40 graden.’
Het recreatiebedrijf Brénazet bij Vernusse, departement Allier, heeft naast de camping diverse gites. Er komen veel (Nederlandse) gezinnen met kinderen. Ron Huibers vindt het leuk, geïnteresseerden in te wijden in zijn doe-het-zelf-duurzaamheidstechniek.

 

Meer over (ervaringen met) zonnepanelen — Voorpagina hhBest

 

Een reactie op “Maak zelf je zonnepaneel”

  • Sante Brun:

    Ja, dat ziet er knus uit. Maar een zonnepaneel is het niet, hoogstens een zonnecollector. Zo zagen de eerste zonnecollectoren eruit en je ziet in zuidelijke landen nog veel van die dingen, oa. op campings, hotels en dergelijke. Ze zijn inderdaad vooral bruikbaar voor het opwarmen van water, en ze zijn relatief goedkoop, maar vergeleken bij een modern zonnepaneel is de opbrengst in kWh minimaal. En je hebt tegenwoordig al voor iets meer dan honderd euro een zonnepaneel, waarin stroom rechtstreeks uit zonlicht wordt opgewekt en niet via warmtetransport. Een voordeel van zo’n zonneboilerpaneel is dat je geen omvormer nodig hebt, natuurlijk en wat je zegt: met dure stroom van 40 naar 65 graden is goedkoper dan van 4 naar 65.

Reageer