Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2016
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rust als partner van het werk

Forse studie toont aan dat we verkeerd bezig zijn

Zicht vanaf een hoofdkussen in een vakantiehotel


We zien stress en overwerk als iets prijzenswaardig, maar dat is een groot misverstand. Het staat lijnrecht tegenover de traditionele visie op de wijze waarop leiders en professionals zich onder druk moeten gedragen. De betekenis van regelmatig genomen rust, in welke vorm dan ook, voor denken en doen, voor de creativiteit en het wetenschappelijk onderzoek kan niet genoeg worden benadrukt, meent de Amerikaanse futuroloog Alex Soojung-Kim Pang en hij heeft dat neergelegd in zijn boek Rest; Why You Get More Done When You Work Less, vertaald in rust in uitvoering – meer voor elkaar krijgen door minder te werken. Samenvattende conclusie van Alex Pang: ‘Rust is de partner van het werk.’

 

 

 

 

Dit is zo’n boek dat je aan het begin van je loopbaan zou moeten lezen (niet op mij van toepassing). Niet alles wat het bevat is nieuw. Veel van de inhoud is in woord en geschrift al eens fragmentarisch voorbij gekomen. Maar zo mooi als alles door <- Pang op een rij is gezet, komt me als uniek voor. En bovendien is het geschreven aan de hand van de praktijkervaringen van niet de minsten der aarde – die te verzamelen moet een ware sysifusarbeid zijn geweest.

Rust in uitvoering’ is een zeer toegankelijk boek, wat niet wegneemt dat het enige inspanning van je vraagt, maar ook dit soort moeite is, ter afwisseling met je werk, een middel om te recupereren (een graag door de Vlamingen gebruikt woord), toont de schrijver glashelder aan. En gelukkig is er een register, zodat je naar sommige, je minder bekende termen terug kunt grijpen.

Hersenkunde

Zeker nieuw in het betoog van Alex Pang zijn de passages over neurologie, zeg maar hersenkunde, waarvoor de basis in de eerste helft van de vorige eeuw is gelegd, maar die de laatste dertig jaar een enorme vlucht heeft genomen. Zo kon worden vastgesteld, hoe rust en afwisseling de fysieke toestand van de mens zodanig kunnen beïnvloeden dat Alzheimer op z’n minst voorlopig het nakijken heeft.

Rust verschijnt niet op magische wijze als we het nodig hebben, vooral niet in de hedendaagse hectische wereld. Rust serieus nemen vereist dat je erkent dat ze belangrijk is, dat je gebruik maakt van je recht om te rusten en dat je er in je dagelijks leven gebruik van maakt. We moeten er voor kiezen om elke dag vroeg te beginnen, zodat we later op die dag tijd hebben om te rusten,’ aldus Pang in een slotbeschouwing.

Een scala aan vormen van (ook relatieve) rust komt voorbij. Het dutje, na een aantal uren werken, wordt drastisch van zijn ‘suffe’ imago ontdaan. De Blitzkrieg met de bombardementen op Londen in WO2 kon in volle gang zijn en de hectiek in de ondergrondse War Rooms tussen Downingstreet en Westminster op kookpunt, oorlogspremier Winston Churchill ging dagelijks even plat. De schrijver Ernest Hemingway begon om zes uur ‘s morgens en stopte rond het middaguur. Hij had trouwens nog een bijzondere truc om, ondanks rust, er de vaart in te houden: stoppen op een moment dat het juist lekker ging, desnoods halverwege een zin. Wat ik wel ‘n beetje raar vindt in het verhaal van Pang is dat hij drankmisbruik nauwelijks aanraakt. Van Churchill en Hemingway is immers bekend dat ze stevige innemers waren; Churchill begon er zelfs al direct na het opstaan mee.

Wandelen

De vrije natuur, het plattelandsleven (Darwin!) en wandelen zijn als vormen/middelen van afleiding van het werk èn inspiratiebronnen minstens één hoofdstuk waard. Trouwens, afleidingen, de ‘crew’ van Google houdt regelmatig wandelvergaderingen. Een mooi praktijkgeval is ook Dwight D. Eisenhower, opperbevelhebber van de geallieerden in Europa tijdens de nadagen van Hitler, nadien (I like Ike) beloond met het Amerikaanse presidentschap. Aanvankelijk met politieke bobo’s gehuisvest in een bomvrij Londens hotel, koos hij om de spanning van zich af te schudden voor een cottage op een zorgvuldig geheim gehouden plek in de country, waar hij zelf z’n ontbijt klaar maakte en ternauwernood van de afwas kon worden afgehouden.

Als jong officier gebruikte Ike trouwens de saaiheid van zijn detachering op de Filippijnen en elders, tijdens het interbellum, om de historische militaire strategieën en slagvelden in Europa te bestuderen. Hij was een fervent bridgeliefhebber, maar die door anderen in die periode beoefende tijdpassering bewaarde hij voor zijn ‘stabilisering’ in de Engelse cottage.

Pang hekelt het toenemend Amerikaanse gebruik, vakanties te laten voor wat ze zijn. Spottend merkt hij op, hoe in zijn woonplaats Silicon Valley de opvatting heerst dat je voor je dertigste rijk moet zijn en dat je daarna niet meer zult worden. Er zijn teveel gevallen bekend van nobelprijswinaars, die het nooit zover gebracht zouden hebben als ze zich niet af en toe van hun onderzoek en hun laboratoria hadden afgewend.

Sport en spel

Wie als bergbeklimmer – en die zijn er onder de wetenschappers heel wat – bezig is, kan natuurlijk niet tegelijkertijd een wiskundig probleem oplossen, maar het staat wel vast dat mathematici na zo’n fysieke en geestelijke inspanning heel vaak op hun vakgebied Eureka konden roepen. Sport en spel nemen een belangrijke plaats in bij de meest succesrijke mensen. Winnaars van een gouden plak op de Olympische Spelen, die vervolgens een glanzende carrière in wat dan ook opbouwden. Maar bij spel gaat het volgens Pang niet om computergames, wel om wat hij ‘diepgaand spel’ noemt.

En dan de sabbaticals, niet alleen voor de ceo’s. Door zich even terug te trekken, kwam Bill Gates in 1995 – overigens niet te vroeg – tot de overtuiging, dat Microsoft zich op het internet moest storten. Het Koreaanse Samsung Electronics kon de wereld veroveren, door zijn leidinggevenden tijdens speciale sabbaticals in levendig contact te brengen met andere culturen – volgens Pang één van inspirerende kenmerken van het reizen; mits je er voor open staat, natuurlijk.

Dit citaat van de politicus John Lubbock, bedenker van de Britse Bank Hollidays, vormt de uitsmijter van het boek: ‘Rust is geen nutteloos tijdverdrijf.’

Titel: Rust in uitvoering
Ondertitel: Meer voor elkaar krijgen door minder te werken
Auteur: Alex Pang
Prijs: € 20,00
Uitgever: Kosmos Uitgevers

Voorpagina hhBest

Reageer