Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2016
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Haus Koekkoek, verrassing in Kleef

hauskoekoek
Buste van B.C. Koekkoek in het trappenhuis van Haus Koekkoek in Kleef en rechts interieur met uitzicht op de tuin.


Dat de Nederlandse landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) jarenlang in het Duitse Kleef heeft gewoond en er ook is gestorven, zullen weinigen weten. Koekkoek is nochtans nog steeds zeer bekend in ons land, als meester van de romantische schilderkunst. Succesvol en goed bij kas, liet hij in Kleve, vlak over de grens, achter het Reichswald, een riant huis in Italiaanse renaissancestijl bouwen, dat nu als museum is ingericht. Het is een van de weinige monumenten in Kleef, die de bombardementen in WO2 hebben overleefd.

hiroyuki_masuyama
Werk van de in Duitsland wonende Japanner Hiroyuki Masuyama, dat tot 23 oktober 2016 in het Haus Koekkoek is te zien.


jugendstil_wastafelNatuurlijk hangt er veel werk van Koekkoek zelve op drie etages van het gerestaureerde en stijlvol ingerichte pand. (Googel even op B.C. Koekkoek voor een indruk van zijn ongelofelijk talent.) Daarnaast exposeert momenteel de in Duitsland woonachtige Japanner Hiroyuki Masuyama. Hij schildert de romantici na of kopieert ze, wat bij mij de gedachte aan epigonisme opriep. Hij toont ook veel verlichte transparanten van z’n schilderijen en foto’s.

Maar het huis-zelf is alleen al een bezoek waard. Het is zo authentiek dat je je eeuwen terug waant, niet in het minst ook door het uitzicht op de kleine maar goed onderhouden tuin. Je waant je in een stadspaleis aan de Arno in Florence.
Het huis is later in gebruik geweest bij een arts, die in zijn spreekkamer een muurwastafel –> in Jugendstil liet plaatsen.

Haus Koekkoek, Kleef, open: di-za 14-17 uur, zo 11-17 uur.

www.koekkoek-haus.de

Koekkoek op Wikipedia

Reageer