Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2016
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Dadendrang van minister bedreigt de kust

J.C.M. van der Schoot


n juni 2014 ontdekte de Zeeuwse Milieufederatie, dat er plannen bestaan voor de bouw van in totaal 350 vakantiehuizen, in de vorm van strandhuizen, jachthavens en strandpaviljoens. En dat alleen al in Zeeland. Wat voor soort landgenoten zijn het die de kust beschouwen als een aantrekkelijk speeltuintje voor hun vastgoed-aspiraties? Bekend is, dat er projectontwikkelaars zijn die in hun privé-vliegtuigjes jaarlijks de kust in ogenschouw nemen als onderdeel van hun nauwgezette research naar bouwmogelijkheden. Zij zijn op de hoogte van alle gemeentelijke bestemmingsplannen en als ze ontdekken dat er ergens een paaltje is verzet en het ruimtelijk beleid misschien gaat ‘schuiven’ zijn de plannenmakers er als de kippen bij. kustnl
Afbeelding beschermdekust.nl

 

 

 

Een orkaan van verbijstering stak op toen het kabinet in december vorig jaar onverwacht het al vele jaren geldende bouwverbod voor strand en kuststreek introk. Eindelijk kregen de projectontwikkelaars de zo begeerde liberale wind in de zeilen, maar minister Schultz kreeg van natuurorganisaties natuurlijk de wind van voren. De minister toonde zich hoogst verbaasd om zoveel tumult. Zij liet weten door de protesten totaal overdonderd te zijn. Hoe geslepen kun je het spel spelen.Theatraal bedrog. De minster weet, dat welke storm dan ook, op een bepaald moment zal uitrazen en dat dan het echte werk kan beginnen. Intussen is onze kust in gevaar, niet alleen door de stijgende zeespiegel, maar door de daden van onze minster en in haar kielzog een schare projectontwikkelaars. De gemeenten aan de kust worden al enige tijd bestormd door ontwikkelaars

De minister is ‘welvarend’ te werk gegaan. De coup lijkt geslaagd, want zij wil na de zomer samen met natuurorganisaties een kustpact presenteren met afspraken wat wel en niet mogelijk is in het kustgebied. De natuurorganisaties zijn bereid tot zo’n overeenkomst want onder druk van de omstandigheden betekent niet meepraten altijd verlies.

De uitslag is voorspelbaar. De minster geeft voor de schijn hier en daar wat toe en kan uiteindelijk met een mooi door haar gewenst resultaat naar haar vrienden in de vastgoedwereld. Onder bepaalde omstandigheden, zo heet het dan, zullen er mogelijkheden voor bebouwing komen. We worden weer ‘ns met het bekende kluitje in het riet gestuurd. De minster zal ons meedelen, dat de toekomstige bouwmogelijkheden uiteraard in evenwicht zullen zijn met de omgeving, het strand en de kust, want -zo zal zij met droge ogen verklaren- onze kwetsbare kuststrook stelt nu eenmaal bijzondere eisen en daar moeten we met zijn allen voor staan!

Intussen hebben tal van natuurorganisaties hun verzet tegen de kustvervuiling (bebouwing) gebundeld. Voor het geval u de dijk tegen de ambities van de minster wilt helpen verhogen: www.beschermdekust.nl Er zijn tot nu toe 104.000 handtekeningen.

Zie ook: Onderzoek: 8.143 bouwobjecten bedreigen de Noordzeekust

Tweet 13.06.16

Klik (successievelijk) 2x op de strip om hem goed te kunnen bekijken.

3 Reacties op “Dadendrang van minister bedreigt de kust”

 • En wat te denken van de verkeer aantrekkende werking van al die accommodaties?

 • Een dadendrang is niet verkeerd maar de minister moet het nee tenzij hanteren. Bouwen in bestaande kuststroken is natuurlijk uit den boze. Ontwikkelingen bij jachthavens die als kustverdediging zijn aangelegd moeten niet uitgesloten worden. Zee jachthavens kunnen land winnen op de zee. Kijk naar het Kennemerstrand. Door verlenging van de pieren van IJmuiden is hier gratis land ontstaan dat mogelijkheden bied aan natuur en recreatie. Hier is gebouwd op grond waar vroeger de zee klotsten. Dit kan langs onze kust herhaald worden en op deze manier is werken met natuur helemaal niet zo duur. Geef iedere badplaats een jachthaven en je zult zien dat de zandsuppleties zullen halveren. Innovatief zouden de uitgespaarde zandsuppletiegelden gebruikt kunnen worden om Nederland zeewaarts te laten groeien en de bouw voor de recreatie te laten bloeien.

 • peter stiekema:

  Cadzand is al helemaal verpest door de Belgische maatschappij ’t Zoute. Die wil er een soort satellietplaats van Knokke van maken. Degoutante hoogbouw in pseudo-Normandische stijl. Gigantische vakantiedorpen van Roompot.
  In het vissersplaatsje Breskens dreigt iets dergelijks te gebeuren. Ook daar is de laatste tijd veel lelijke nieuwbouw gepleegd. Tegen 2020 dreigt zelfs de haven te worden dichtgebouwd.
  Op het strand van Groede, tegen de duinen, liggen in de zomermaanden vakantiehuisjes die voor de winter weer afgebroken worden. Je vraagt je af welke mensen daar in godsnaam willen verblijven, maar ze zijn altijd vol.
  En dan hebben we het nog niet over het gevaar van de almaar stijgende zeespiegel. Maar wellicht kunnen we er tegen die tijd onderwaterwoningen van maken. Bah en nog eens bah.

Reageer