Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2016
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Bestemmingsplan Aarle: groen, groen, groen

aarle
Het plan houdt enigszins afstand tot de oude kern van Aarle, doordat het grenst aan de achterkant van de percelen langs de Aarleseweg – de grijze zone links op de kaart.


(Het bestemmingsplan heet nu Aarlesche Erven en is inmiddels drastisch gewijzigd. Uitgebreide info hierover op de website van de gemeente Best.)

Groen is het sleutelwoord voor het ontwerp bestemmingsplan Aarle van de gemeente Best. Want dit zijn de ‘ruimtelijke dragers’ ervan volgens de toelichting: groene linten (wegen), groene plaetsen (driehoekige pleintjes, begrip uit de middeleeuwen), een groene dries (groter plein, idem) groene verbindingen, groene erven. Het is niet de bedoeling dat auto’s er ‘rondrijden’, maar dat ze zich uitsluitend van en naar begeven. Aarle is volgens die toelichting ´geen uitbreidingswijk van Best, maar een buitengebiedwijk. een nieuwe gemeenschap’.

Met argusogen wordt door de bewoners van de historische plaetse, de oude kern van Aarle naar de geplande ‘opmars van de Bestse bebouwing’ gekeken. Dat oude Aarle (ooit plaatsten de bewoners een eigen ‘bebouwde-kom-bord’ met het jaartal 1312) ligt buiten het plangebied. Er is aan de westkant van dat plan zelfs sprake van ‘n soort buffer, bestaande uit de achterkant van de particuliere percelen aan de Aarleseweg. De globale begrenzing wordt verder gevormd door agrarisch blijvende gronden (noord), de Broekweg (oost) en de Kapelweg/Sint-Antoniusweg (zuid).

aarle_sinds_1312Het plangebied omvat 53 ha, waarop – gefaseerd en in samenspraak met ontwikkelaars (!) –  1000 woningen zullen worden gebouwd en ‘wellicht’ een brede school plus (beperkte) winkelvoorzieningen.

Een en ander wordt beschouwd als ‘een schakel tussen het dorp Best en het Nationaal Landschap Het Groene Woud’.

De ontwerpers hebben gekeken naar het oude Aarle: ‘De bebouwing van het bestaande buurtschap heeft een dorps, kleinschalig karakter, met boerderijen direct langs de wegen, meest van het langgeveltype.’ Ze vinden dat de jonge bebouwing rond de Zessprong (Kapelweg) het dorpse karakter niet heeft verstoord. Verder spreken ze – volgens mij als kwalificatie niet terecht – van ‘de nodige ruilverkavelingswoningen aan de Aarleseweg en de Kapelweg.

SAB denkt voor het nieuwe Aarle aan voortzetting van de ‘dorpse onwikkeling’. met een grote variatie aan woningtypen: ‘Geen standaard woonstraten, maar profielen die zich voegen in het bestaande landschap.’ Daarbij duiken de begrippen ‘plaetse’ en ‘dries’ (ontmoetings- en speelplek) op.

De benadering van het fenomeen auto is die van toestaan als gast. Over het parkeren merkt de toelichting op: ‘Op de erven wordt in principe niet in het openbaar gebied geparkeerd. Dit gebeurt (afhankelijk van het type woning) alleen op eigen terrein of op (mandelige) parkeerhofjes aan de achterkanten van de woningen. Hierdoor is de auto zeer ondergeschikt aanwezig in het straatbeeld.

Dit laatste is erg interessant, maar de vraag is natuurlijk, hoe de praktijk zal uitvallen, bij een actuele autodichtheid van twee, soms drie wagens per huishouden. De vergelijking dringt zich op met het begrip woonerf, dat in Best is toegepast in de jaren zeventig in onder meer de wijk Speelheide. Daarop is inmiddels eerder de aanduiding ‘autoerf’ van toepassing.

Een reactie op “Bestemmingsplan Aarle: groen, groen, groen”

  • Inmiddels is dit plan, Aarlesche Erven, drastisch aangepast = aanzienlijk in omvang gekrompen. De uitvoering in fasen start waarschijnlijk in 2020. In Best is momenteel een discussie gaande over de vraag, in hoeverre ‘de gemeente’ ’n jaar of twee geleden de bewoners van het oude Aarle een ‘groene buffer’ heeft beloofd, tussen de nieuwbouw en de oude buurtschap. Laatste mededeling van de betrokken wethouder: ‘We komen er op terug.’ Uitvoerige info over het plan op de website van de gemeente Best

Reageer