Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2016
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meid in Fries kostuum ‘te wulps’ afgebeeld

wulpsefriezin

In Friesland is nogal wat commotie ontstaan over de wijze waarop twee kunstenaars, Gabriëlle Westra en Randolph Algera, een vrouw in het traditionele kostuum op een schilderij hebben afgebeeld. Te wulps. Het doek hangt momenteel op een internationale tentoonstelling in Sint-Petersburg. De Leeuwarder Courant bericht er uitvoerig over. In de kunst mag blijkbaar toch niet alles.

 

 

Een ‘uitdagende dame’, aldus de LC, tilt haar rok ‘n beetje op, waardoor een been bloot valt. Ze is blootvoets en het oorijzer ontbreekt. Jan Tolsma van Folklore Fryslân, die aanvankelijk wel wat zag in de promotie van de traditionele dracht, is geschokt. ‘Het Fries kostuum is geen carnavalspak.’ Maar Gabriëlle Westra is zich van geen schuld bewust. Ze vindt het (gouden) oorijzer heel mooi, maar ze wilde liever het haar van het meisje laten golven, enzovoorts.

De kunstenaars haalden het kostuum uit 1860 bij de Theaterwinkel in Grou. De eigenaresse is ook verbaasd over de weergave, maar vindt het uiteindelijk toch wel een originele vorm van Frieslandpromotie. 

(Het plaatje is een fragment van de foto in de LC.)

Lees het hele stuk in de LC

Een reactie op “Meid in Fries kostuum ‘te wulps’ afgebeeld”

Reageer