Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Franse soldaten 1795 waren in slechte conditie

skelet_franse-soldaat
Fysisch antropologe Constance van der Linde bij het 18e-eeuwse skelet van een Franse soldaat. Foto © Jan van de Ven

Onderzoek van een massagraf in Den Bosch

Jan van de Ven


Vier jaar geleden werd op bastion Baselaar in den bosch een massagraf van Franse soldaten gevonden. Een kleine zeventig mensen werden daar in de winter 1794/’95 begraven. Puzzelen met botten heeft veel informatie opgeleverd. Bijvoorbeeld dat het over het algemeen om vrij jonge mensen gaat, maar dat er ook enkele personen van boven de 50 jaar bij waren. En vrouwen die met het leger waren meegereisd. Dat de gezondheidstoestand van de mensen te wensen over liet en dat ze vermoedelijk tamelijk zwaar werk hadden verricht. Ook moeten meerdere mensen in het massagraf aan dysenterie hebben geleden. En er moet veel armoede zijn geweest, wat weer af te leiden valt uit slecht voedsel, wat weer af te leiden valt uit de conditie van de gebitten, bijvoorbeeld.

 

Fysische antropologe Constance van der Linde gaf in het Groot Tuighuis in Den Bosch (waar de gemeentelijke afdeling bouwhistorie, archeologie en monumentenzorg gevestigd is) voor enkele tientallen belangstellenden tekst en uitleg van het onderzoek naar de skeletten.

Vorige week is op bastion Baselaar een herinneringssteen onthuld op de plek waar de skeletten in 2011 zijn gevonden bij werkzaamheden rond de bouw van een parkeergarage.

Foto’s van de sessie in het Tuighuis op beeldenstormer.nl

Een reactie op “Franse soldaten 1795 waren in slechte conditie”

  • peter stiekema:

    Nederlandse soldaten zijn dat vandaag de dag nog. Wegens gebrek aan alles zitten ze dagen doelloos in de kazerne en stoppen zich vol met Marsen, terwijl ze die eigenlijk zouden moeten lopen. Bij de schaarse schietoefeningen moeten ze pauw pauw roepen wegens gebrek aan munitie. De F’16’s worden met plakband en punaises bij elkaar gehouden. En minister Hotlips van Defensie weet niet waar ze het zoeken moet. De Russen maken zich grote zorgen, dat is zeker. We mogen blij zijn dat het kleine voetballand IJsland niet ook nog onze militaire tegenstander is, om over de Zwitserse Garde van Vaticaanstad maar te zwijgen.

Reageer