Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2015
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Achterom kijken 89

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland.  Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Fundamenten van een oude Bredase stadspoort, 1976breda_opgraving_gasthuispoo

In 1976, een eeuw na de sloop van de Bredase wallen, deed een werkgroep van de Geschied- en Oudheidkundige Kring d’Oranjeboom ongeveer waar de Boschstraat, de Veemarktstraat en de Catharinastraat samenkomen, opgravingen naar wellicht de belangrijkste stadspoort: de Gasthuispoort. Er zijn heel wat interessante dingen gevonden. Voor de liefhebbers: L. Moelands deed in het jaarboek 1977 van d’Oranjeboom uitvoerig verslag van de opgraving.

 

 

Was de bouw van nieuwe kantoren voor de gemeente Breda in die omgeving de aanleiding tot de opgraving, die plaatsvond met toestemming van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, inmiddels hebben die overheidsgebouwen alweer plaats gemaakt voor een totaal nieuw concept van wonen en winkelen, waarbij naar verluidt (ik moet er nog gaan kijken) een riante entree van dit deel van het oude stadshart van Breda is ontstaan.

Een detail van de foto, waaraan je het moment van opname kunt zien: de stadsbus van ‘die goeie ouwe BBA’.

Update 16.04.16:

restant_gasthuispoort

Op de lokatie wordt nog volop gewerkt. Wel trof ik bewaarde bovengrondse restanten van de Gasthuispoort aan. De tekst ‘hier stond’ doet mij denken aan de situatie die ik in de jaren vijftig aantrof in de historische Duitse stad Worms, waarvan de binnenstad in WO2 bij bombardementen is verwoest.

Een reactie op “Achterom kijken 89”

Reageer