Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Verslaggever Nieuwe Tilburgsche Courant nam in 1903 zeldzaam kijkje in grafkelder De Ruyter


In 1903 is de grafkelder van Michiel de Ruyter geopend geweest, ter gelegenheid van een bezoek van prins Hendrik, gemaal van koningin Wilhelmina, aan de Nieuwe Kerk. Dat was voor de eerste keer sinds 1881, toen onder meer de kist is gerestaureerd. Ook een verslaggever van de Nieuwe Tilburgsche Courant nam toen een kijkje. Dat blijkt uit een uitvoerig artikel ‘Grafgluurders’ op de website npogeschiedenis.nl.

 

 

 

De verslaggever van de NTC, die toen in Tilburg bekend stond als ‘de krant van Arts’:

‘Wij namen, daartoe welwillend uitgenoodigd eens een kijkje in den grafkelder. Deze geeft zelf niets bijzonders te zien en is zeer sober afgewerkt van binnen. Wanneer men de deur binnentreedt, die toegang tot de rustplaats geeft, ziet men de groote, zware eikenhouten kist in het midden van den kelder staan. Al dadelijk treft de groote koperen plaat, die op de kist is aangebracht.

De kist is nog volkomen gaaf en vertoont niet het geringste spoor van vergankelijkheid. Aan het hoofdeinde der kist, gescheiden door een kleine doorgangsruimte, staan een tweetal kisten, waarvan de eene van buitengewone grootte is en het overschot bevat van een viertal, omstreeks 1760 gestorven kinderen van Gerbrand Elias en Magteline Henriëtte de Wilhem.

Aan het voeteneinde der kist staan niet minder dan een 11-tal kisten, alle in zeer goeden staat verkerend, op elkaar gestapeld en waarin het stoffelijk overschot rust van familieleden en afstammelingen van admiraal De Ruyter. Tegenover den ingang van den kelder hangen een 6-tal kransen, waarvan eenige van echte bloemen waren gemaakt geweest, doch welke nu natuurlijk alle verdroogd en vergaan zijn.’

Zie ook: Michiel de Zwarte Piet

Reageer