Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Michiel de Zwarte Piet

slagschepenHet kon niet missen, bij het lanceren van de film Michiel de Ruyter duiken weer de criticasters op die onze zeeheld-door-de-eeuwen-heen de zwarte piet toespelen, wat betreft ons slavernij-verleden.

Niks nationalisme of chauvinisme dat de weinige haren op m’n hoofd prikkelde tot een poging rechtop te gaan staan. En wat sien ik vanmorgen in nrc.next? Een interview met de biograaf van De Ruyter, die snel afrekent met de beschuldiging: ‘Zwaar overdreven.’

Meer op Manieren

Lees ook op Historiek: Michiel de Rover

3 Reacties op “Michiel de Zwarte Piet”

  • peter stiekema:

    Wat de meeste protesteerders, toch al niet behept met een al te grote historische kennis, kennelijk niet weten is dat de slavenhandel in eerste instantie het werk was van de zwarte volkeren van Afrika zelf. De ene inlandse koning (tegenwoordig zouden we ze ongetwijfeld krijgsheren noemen) overviel het rijkje van het naburige opperhoofd en nam alles wat nog bewoog als slaaf gevangen. Vervolgens dreven ze met die slaven handel met de kooplieden van bij voorbeeld de WIC. Kwestie van oorzaak en gevolg, zo lijkt me.

  • Sante Brun:

    Ik ben normaal niet gek op complottheorieën. Maar in dit geval ligt het wel voor de hand dat de criticasters en demonstranten opgetrommeld zijn door de firma die de acht miljoen euro productiekosten moet zien terug te verdienen…

Reageer