Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Achterom kijken 70

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Einde van mergelwinning voor cementindustrie

plateau-van-margraten_1979
Dit is er een van achterom én vooruit kijken. Einde jaren zeventig was er fel verzet in Zuid-Limburg tegen mergelwinning op het Plateau van Margraten voor de cementindustrie. Dat milieuprobleem zal in 2018 sowieso niet meer bestaan, als de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) stopt – In dat jaar vervalt de afgravingsconcessie. Hiermee komt ook een einde aan de enorme CO2-uitstoot die met de productie gepaard gaat. Intussen is er volgens een verhaal van Jeroen Trommelen in de Volkskrant ook sprake van een nieuwe vinding: cement maken uit oud, stukgeslagen beton.

Een reactie op “Achterom kijken 70”

  • peter stiekema:

    Op het ogenblik wordt er zoveel mergel afgegraven dat een groot deel in de diervoederindustie terecht komt. Heeft vooral ook te maken met het gebrek aan bouwwerkzaamheden in den lande, waardoor veel minder cement nodig is. Of het in 2018 echt afgelopen is met de afgraving van mergel in Zuid-Limburg? Ik waag het te betwijfelen. Concessies zijn al vaker verlengd en de cementlobby blijkt krachtig.

Reageer