Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2014
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

‘Hoort eigenlijk binnen’

lou_manche_madonna_met_kind
Deze originele ‘Madonna met Kind’ van Lou Manche op de begraafplaats bij de Antoniuskerk in Best (Wilhelminadorp) hoort eigenlijk binnen te staan, zegt cultuuranimator en beeldend kunstenaar Gerard van Opstal. Hij houdt op 6 november in CultuurSpoor een lezing over Manche (Amsterdam, 1908-Veldhoven 1982).

 

Louis Emile Manche was een veelzijdig kunstenaar. Hij werkte als beeldhouwer, illustrator, graficus, keramist, tekenaar, wandschilder en glazenier. Van zijn werk als glazenier getuigt het glas-in-lood-raam in de Mariakapel in dezelfde kerk. Dit werd in 1966 bij het 25-jarig bestaan van de Antoniusparochie door de parochianen aangeboden.

Van Opstal over het madonnabeeld, dat steenachtig aanvoelt: ‘Het materiaal is eigenlijk niet geschikt voor de buitenlucht en daar was het ook niet voor bedoeld.’

Gerard van Opstal wandelt tijdens zijn lezing door het leven van Lou Manche. De nadruk zal daarbij liggen op het ambachtelijke van zijn werk, waarbij ook steeds een link van het verleden naar het heden gemaakt wordt. Richtlijn hierbij vormt de overzichtscatalogus ‘Lou Manche – werk’ (Veldhoven 1975).

CultuurSpoor, Best, 6 november, 20 uur.

Een reactie op “‘Hoort eigenlijk binnen’”

  • Guido:

    Als het klopt wat Gerard zegt over de wellicht ‘schadelijke’ opstelling van deze prachtige madonna – en hij kan het uit contacten met Manche en diens familie weten – dan vind ik dat er als de wiedeweerga wat aan gedaan moet worden. Een replica op het kerkhof en een waardige plek binnenshuis? Dit is Bests erfgoed. Het zal toch niet zoveel kosten als die mottige mol?

Reageer