Wie is online
44 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Het Nieuwste Brabant

4. Op weg naar een nieuwe groene revolutie?

 

 

groene_dienstverlening
Groene dienstverleing. Foto © Jan van de Ven


Een bijzonder aansprekende en toekomstgerichte visie op stad en platteland met allerlei hieraan verbonden elementen, zoal de landbouw, natuurbeheer en recreatie siert het recente boekwerk Het Nieuwste Brabant van het provinciebestuur. Het is de bijdrage van dr. Ir. Jannemarie de Jonge, gespecialiseerd in de relatie stad-land en innovatieprocessen. Haar bijdrage maakt in elk geval wat goed aan het door mij eerder gesignaleerde gemis van een diepgaande beschouwing over de intensieve veehouderij, de (nog lopende) moeizame politieke besluitvorming hierover en het toekomstperspectief van deze sector in Brabant.

 

 

 

 

aandacht_voor_natuur

De Jonge wijst er op, dat het debat over de intensieve veehouderij sinds 2010 op scherp staat vanwege onrust


Aandacht door de natuur a.u.b.


over de Q-koorts en andere dierziekten, die ook de menselijke gezondheid kunnen schaden. ’Terwijl de uitvoering van tal van plannen voor natuur, landschap en recreatie het buitengebied aantrekkelijker maakt, ligt de industriële landbouw steeds meer onder vuur’. Zij herinnert er aan, dat de maximale agrarische bedrijfsomvang steeds iets wordt opgerekt, maar te klein blijft voor innovatieve ondernemers en te groot voor de omwonenden. Het debat over de omvang van de veehouderijbedrijven vindt zij symptomatisch voor de onderhandelingscultuur en volgens haar betekent dit voor de industriële landbouw in de huidige vorm vermoedelijk uitstel van executie.

Groene dienstverlening

De uitdaging voor de Brabantse landbouw ligt volgens haar in nieuwe verbindingen met de stad, het stedelijk weefsel, de stedelijke bevolking en de informatie- en communicatietechnologie. Zij zegt zich weliswaar niet aan een concreet toekomstbeeld voor de agrarische sector te wagen, maar wijst wel op interessante ontwikkelingen. In en rond de stedelijke regio’s, natuurgebieden en toeristische trekpleisters bevinden zich namelijk relatief veel zogenaamde verbrede bedrijven. Zij hebben zich verbreed van voedselproductie naar ‘groene dienstverlening’, zoals zorg, recreatie, educatie, natuur-,water- of landschapsbeheer. Het zou volgens haar wel ‘ns de sleutel kunnen zijn voor het organiseren van betrokkenheid, schaalvoordeel, transparantie, efficiency en bedrijfsresultaat. Zij werkt dit thema zorgvuldig uit.

Brabant heeft volgens De Jonge als creatieve kennisregio een sterke basis om inhoud te geven aan de noodzakelijke groene revolutie. Dat kan wat haar betreft natuurlijk geen een-tweetje zijn tussen bedrijfsleven en technologie. Omgevingsgericht ondernemerschap vraagt om dialoog met de samenleving. Zij besluit met een behartigenswaardige boodschap: ‘Als we goed gebruik maken van culturele verworvenheden zoals technologie, ontwerpkracht, kunsten, kundes en samenwerkingsvormen moet het mogelijk zijn om het natuurlijk systeem als primaire bron blijvend in te zetten voor wat nuttig en aangenaam is’.

Volgende aflevering: Van wantrouwen naar redelijkheid

Aflevering 1, 16 augustus 2014

Aflevering 2, 23 augustus 2014

Aflevering 3, 30 augustus 2014

Reageer