Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2014
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Achterom kijken 52

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Ontdekkingen rond de graftombe van Charlotte d’Albret

graftombe-charlotte-d'albre
Tijdens een kampeertocht in 2002, verbleven we ‘n paar dagen op een kleine kasteelcamping in La Motte-Feuilly hartje Frankrijk. We waren er gans alleen. Het is daar dan ook zeker niet toeristisch. Maar wel erg interessant! Niet alleen vanwege het kasteel, maar vooral door het idyllisch gelegen kerkje met de graftombe van hertogin Charlotte d’Albret (1480-1514), naar later bleek, weduwe van de beruchte pauszoon (Alexander VI) Cesare Borgia.

  chateauJe was daar in La Motte-Feuilly echt helemaal ‘terug in de tijd’, op z’n minst tot in het revolutiejaar 1789, toen de later onthoofde Lodewijk XVI, de wat sullige Bourbon, nog zijn handtekening zette onder een nieuwe verklaring van de Rechten  van de Mens. Daarvan hing zowaar een exemplaar in het kantoortje van de campingbeheerster, die je moest oproepen door even met een bel te klingelen.

In dat kasteel is Charlotte d’Albret dus, slechts 34 jaar oud, in 1514 gestorven en vervolgens in het nabije kerkje begraven. Ze moet tamelijk vereenzaamd zijn heengegaan, hoewel ze van Borgia één dochter had: Louise. Ik weet niet meer waar – mogelijk een foldertje van de camping – maar ik heb ergens gelezen dat die graftombe tijdens de revolutie door twee dronken Jacobijnen zwaar is beschadigd.kerk

We kregen de filmversie van Charlotte maandagavond te zien in een aflevering van de door de AVRO uitgezonden serie De Borgia’s. Ze was daarin hofdame van Louis XII en werd ten huwelijk gegeven aan Cesare. Hoewel het een politiek huwelijk was, leken ze behoorlijk verliefd. Maar dat laatste kan een  kwestie van ‘filmromantiek’ zijn. Deze chronique scandaleuse is trouwens een lust voor het oog en de acteerprestaties zijn voortreffelijk.

Reageer