Wie is online
14 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2014
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Polsbandje: de stapper (rotzooimaker) betaalt

J.C.M. van der Schoot


polsbandjesHoe controleer je of een jongen of meisje in je café jonger is dan 18 jaar? De horeca-ondernemers van het Stratumseind in Eindhoven hebben er iets op gevonden. Een polsbandjessysteem met chip, voorzien van informatie over de drager kan controles vergemakkelijken. Jongeren kunnen thuis via een website een profiel aanmaken en het bandje vervolgens met een identiteitsbewijs ophalen. Ze betalen een paar euro borg, zo is de redenering.

 

 

Het is een prachtig idee. Te mooi om waar te zijn en veel mooier dan de horeca-ondernemers zelf kunnen bevroeden. De ondernemers hopen op een financiële bijdrage van de gemeente, maar wethouder Depla is nog niet scheutig met een financiële toezegging. Dat lijkt me heel onverstandig. Gezien zijn onovertroffen vindingrijkheid als het gaat om financiële transacties (denk aan de grondtransactie met PSV om de club te redden) zou je voor het idee van een polsbandje met chip, ter beheersbaarheid van het uitgaansleven bij een overheidsdienaar zoals Depla toch meer bijval mogen verwachten. Waarom? Omdat dit polsbandje met chip en gegevens over de drager ongekende mogelijkheden biedt. Het lijkt mij namelijk het ultieme middel voor de overheid om eindelijk effectief op te treden tegen de structurele uitwassen van de vaak mateloze uitgaanswereld. Om het positief te omschrijven: een uitstekend systeem ‘ter beheersing van het uitgaansleven, zodat uitgaan weer een feest wordt voor iedereen’.

De overheid kan met dit systeem aan de hand bepaalde gebieden of evenementen officieel tot risico-uitgaansgebied verklaren en het polsbandje met chip van kracht doen zijn ter bestrijding van overlast, vernielingen en vandalisme. Bij uitgaansgebieden valt te denken aan het Stratumseind, het PSV stadion en directe omgeving, carnavalsfeesten, festivals etc. kortom: die gebieden of evenementen die structureel overlast en of schade in welke vorm dan ook veroorzaken en waarvan de kosten ter beheersing van de openbare orde structureel worden afgewenteld op de totale gemeenschap. Zo wordt het voor iedereen, ook voor de niet-feestvierders, feest. Om het duidelijk te stellen: indien dertigduizend mensen in het weekend feest willen vieren op het Stratumseind en daarvoor structureel enkele tientallen agenten in de weer moeten zijn om de boel beheersbaar te houden, dan dienen de uitbaters en die dertigduizend feestvierders deze agenten te betalen en niet de gemeenschap als geheel.

De structurele aanwezigheid van de mobiele eenheid bij sportwedstrijden dient betaald te worden door degenen, die hier vermaak vinden en niet door mensen, die aan dit vertier voorbijgaan. Dat kan allemaal, inclusief de oprichting van een schadefonds, via een verfijnd abonnementensysteem ‘prettig op maat’ geregeld worden dankzij de chip in het polsbandje. Zelfs degenen, die een bepaald gebiedsverbod hebben, kunnen via een aantekening in hun chip effectief geweerd worden. In deze opzet zou het polsbandje met chip feestvierders geld gaan kosten al naar gelang de mate waarin zij het product ‘feest’ afnemen. Wat kan daar nou mis mee zijn ?

Reageer