Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Achterom kijken 31

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

‘De Zwaan’, Oirschot na de brand in 1995brand_dezwaan002

In de zomer van 1995 werd het gerenommeerde etablissement De Zwaan, Markt 4, Oirschot, een rijksmonument, door brand verwoest. Het is in volle glorie herrezen.

 

brand_dezwaan001De Zwaan, ontstond als herberg in het midden van de zeventiende eeuw.


<- Achterkant (Vrijthof)


Daarmee werd wel een blokkade gevormd tussen het vroeg-middeleeuwse Mariakerkje (nu Boterkerkje genoemd en in gebruik bij de protestantse gemeente) en de Sint Pieter, sinds kort basiliek. In de praktijk betekende dit een verkleining van het Vrijthof. Het plein tussen de gevelwand met De Zwaan en de OIrschotse hoofdkerk heette voortaan Markt.

De Zwaan, steeds beschouwd als Het Huis Ter Plaatse en omringd met anecdotes, is dus herbouwd en heet sindsdien naar de ‘eisen des tijds’ auberge, hoewel er niet meer overnacht kan worden. Hannie van de Schoot en Martien van Dingenen (chef) zwaaien er de scepter.

Even voor ‘eetjournalist’ spelende, kan ik verklaren dat ik daar de afgelopen maanden twee keer uitstekend heb gegeten en van plan ben, dat binnenkort weer eens te doen. Ook de bediening mag er wezen en dat zeg ik niet alleen omdat een kleindochter van ons daar regelmatig als werkstudent aan deelneemt.

Vijf foto’s op Flickr

De Zwaan in 1930

de_zwaan_1930

Een interessante foto uit 1930 van De Zwaan, niet in het minst door de uitstekende beschrijving in de rubriek ‘Groeten uit…’ van de heemkundekringen in de gemeente Oirschot, in het weekblad ‘Weekjournaal’ van 1 mei 2015.

Reageer