Wie is online
5 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Gemor in het land van Jeroen Bosch

jeroen_bosch

De provincie Noord-Brabant wil drie miljoen euro van wat ‘over’ is door  het afketsen van Culturele Hoofdstad, in het Jeroen Bosch-Jaar 2016 steken. Dat is tegen het zere been van Eindhoven. Gemor in het land van Bosch.

Het provinciaal bestuur en het gemeentebestuur van Eindhoven zijn nooit stevige vrienden geweest. Eindhoven heeft in het algemeen weinig interesse in  het provinciaal bestuur. Er wordt al gauw gezegd of gedacht: och ja, de provincie is er ook nog. Soms bijt de Provincie terug . Een van de provinciebestuurders heeft in het kader van het gedoe rond de wegenruit  recentelijk laten weten, dat ‘niet Brainport maar de provincie de baas in de regio is’.

Maar intussen neemt de verdeeldheid toe. Op het ogenblik gaat het over de besteding van een deel van de gelden, die voor de misgelopen titel voor Culturele Hoofdstad van Europa waren gereserveerd. Twee miljoen euro provinciaal geld gaat er in totaal naar evenementen in het Brabantse Van Goghjaar 2015 (125 jaar geleden stierf de schilder) en drie miljoen naar het Jeroen Bosch-jaar 2016, waarin onder meer een grote expositie van werk van de meester (500 jaar geleden gestorven) in Den Bosch zal worden gehouden.

Wisselgeld

Eindhoven zegt dat deze bestemming van de gelden niet is afgesproken, maar de Provincie spreekt dat tegen. Hoe dit alles gaat aflopen, is nog onduidelijk. Het meningsverschil zal wel worden bijgelegd indachtig de vaak toegepaste truc: goed, jullie vandaag dit maar denk er aan: morgen zijn wij weer aan de beurt. Wisselgeld, noemt men dat.

Eindhoven zal vroeg of laat profiteren van dit conflict, want er speelt op de achtergrond mee, dat menigeen in Den Bosch het hart vasthoudt voor de oplopende kosten van het groots opgezette Jeroen Bosch-jaar. Het kabinet heeft weliswaar 25 miljoen euro toegezegd, maar er is zeker tegen de veertig miljoen nodig. Voor de grote Jeroen Bosch-expositie is alleen al tegen de tien miljoen begroot, maar in het kader van die tentoonstelling is er ook een restauratieproject opgestart en een research-project opgezet, terwijl er nog andere evenementen in de sfeer van Jeroen Bosch staan gepland. De Rabobank zal als sponsor van de expositie optreden, maar voor welk bedrag de bank heeft getekend is niet bekend gemaakt. De voorbereidingen voor het Jeroen Bosch-jaar 2016 zijn tien jaar geleden al begonnen. Schilderijen van Jeroen Bosch zijn echt niet met een telefoontje uit de musea van Madrid te krijgen. Daar gaan veel jaren van onderhandelingen aan vooraf en dan is het nog maar afwachten. De Spaanse koning persoonlijk heeft over deze uitleen het laatste woord.

Intussen wordt er Den Bosch heel wat gemord, want burgemeester Ton Rombouts neemt eind 2016 afscheid en menige Bosschenaar ziet de Jeroen Bosch-herdenking in dat jaar als een duur afscheidsfeestje en als ‘een monument’, dat de scheidende burgervader voor zich zelf opricht.

Reageer