Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Van Brabantse steden scoren Breda en Bergen op Zoom het hoogst met hun monumentenbeleid

Breda en Bergen op Zoom scoren het hoogst van de Brabantse steden met hun monumentenbeleid. Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Helmond zitten wat dat betreft in de middenmoot. Dit blijkt uit een Grote MonumentenGemeentenTest van de Bond Heemschut. Van de kleinere gemeenten in Brabant onderscheiden zich onder meer: Bernheze, Bladel, Gilze en Rijen, Nuenen, Sint-Oedenrode en Valkenswaard.

 

Wat is de drijfveer van Heemschut geweest tot dit landelijke onderzoek? ‘Gemeenten hebben een belangrijke taak bij de bescherming van onze monumenten. (…) Steeds meer taken worden bij de lokale overheden neergelegd. Met bezuinigingen en verkiezingen in aantocht staat de gemeenten veel te wachten. Lukt het hen wel om een goed beleid te voeren?’

bata1Breda, Bergen op Zoom en de hierboven genoemde kleinere gemeenten krijgen in de klassificatie van Heemschut (die overigens toegeeft dat de scores ‘enigszins arbitrair’ zijn) drie sterren.


Een deel van het Batacomplex in Best is een rijksmonument.


Er is dan sprake van een ‘totaalbeleid’, wat betekent dat alle beleidsmiddelen die  de gemeente heeft worden ingezet, ofwel dat sprake is van 9 of 10 positieve scores.

Bij de middenmoot (**) gaat het om 6 tot 8 positieve scores en bij één ster om slechts 1 tot 4.

Kleinere en middelgrote Brabantse gemeenten  met ** zijn onder meer: Baarle-Nassau, Best, Boxtel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Geldrop-Mierlo, Oirschot, Oisterwijk, Roosendaal en Schijndel.

Uitgesproken laag (*) scoren onder meer (soms opvallend, gezien het ‘monumentale imago’ dat ze hebben) Oosterhout en Hilvarenbeek.

Bij de gegevens die de onderzoekers probeerden te achterhalen zijn de aantallen rijks- en gemeentelijke monumenten, plus de beschermde dorpsgezichten. Soms zijn ze bij elkaar opgeteld, bij voorbeeld Best: 29 monumenten in totaal. Terwijl even doorklikken op de gemeentelijke website wel degelijk het onderscheid laat zien.

Aarle?

Nog wat cijfers: Breda heeft 571 rijksmonumenten, 3 beschermde dorpsgezichten en 440 gemeentelijke monumenten. Den Bosch: 551 rijks, 3, dorpsgezichten, 310 gemeentelijk, Eindhoven 376-4-1238, Tilburg 215-1-330. Oirschot heeft, naar te verwachten was, heel wat meer monumenten dan buurgemeente Best: 192 rijks- en 150 gemeentelijk. In Best is (ten onrechte? Aarle?) geen sprake van enig beschermd dorpsgezicht. Oirschot heeft er twee. De twee sterren-score van Oirschot, zich afficherende als Monument in ‘t Groen, valt  nogal tegen. De andere buurgemeente van Best, Son en Breugel, heeft 6 rijksmonumenten en daar houdt het mee op. Deze gemeente is met een * gekwalificeerd.

Randstad

Hoe zijn de vier grote steden in de Randstad gekwalificeerd?
Amsterdam **, Utrecht ***, Rotterdam **, Den Haag **. En, tenslotte, Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018? Twee sterren. Ook Maastricht zit met ** in de middenmoot. Brabant maakt dus zeker geen slechte beurt.

 

www.heemschut.nl

Reageer