Wie is online
235 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2013
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zwaar teleurgesteld in architectenwereld en in Eindhoven

Chris Manders: ‘Welterusten’

Onder de titel ‘Welterusten Eindhoven’ neemt de architectuur-medewerker van het Eindhovens Dagblad , Chris Manders, vandaag na achttien jaar afscheid. Zijn laatste artikel staat op de achterpagina van de bijlage cultuur, welhaast een symbolische plaats. Manders: ‘Toen ik als architectuur-medewerker begon, had ik de illusie iets positiefs bij te kunnen dragen aan het architectuurklimaat in Eindhoven en de regio. Ik koos voor de kritische koers.’

 

 

Manders legt uit, dat hij dit deed omdat hij in zijn vroegere werkkring in het beeldend kunstvakonderwijs had ontdekt, dat kritiek de weg opent naar inzicht , ontdekking en verbetering. Uit zijn artikel blijkt, dat hij hevig teleurgesteld is in menige architect, niet omdat men het in deze kringen vaak niet met hem eens was, maar omdat stelselmatig discussie werd gemeden.

Twitterende wethouder

Zijn uitnodigingen om over zijn kritische opmerkingen nader van gedachten te wisselen, werden vrijwel nooit geaccepteerd. Een voorstel voor een discussie over bijvoorbeeld een belangwekkend onderwerp als de moraliteit in architectuur en stedenbouw vond geen weerklank. Ook bij Gemeentebestuur, ambtenaren en zelfs bij het Architectuur Centrum Eindhoven (ACE) was de animo om belangrijke kwesties in georganiseerd verband ter sprake te brengen, vrijwel nihil. Zo maakt Manders melding van een gespreksavond over het opheffen van Welstand (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit), waarbij de toenmalige wethouder demonstratief de discussie negeerde en intussen met Jan en Alleman zat te twitteren.

Architecten wisten Manders te vinden als ze dachten een mooi stuk in de krant te kunnen krijgen. In kleine kring werd er flink op Manders afgegeven als hij weer ‘ns kritische opmerkingen had geplaatst, doch zonder een open discussie aan te gaan met de boodschapper.

‘Nou ja, het is mooi geweest’, concludeert de teleurgestelde architectuur-medewerker. Hoe komt het toch dat het steeds mis gaat in Eindhoven, vraagt hij zich af: ‘ Op het gebied van Design (net geen Design-hoofdstad van Europa), op het gebied van cultuur (verdorie, het werd Leeuwarden), op het gebied van architectuur en stedenbouw (18 Septemberplein, Catharinaplein en nog meer)’.

Hij besluit veelzeggend: ‘Laten we er vooral niet over praten. En alsjeblieft geen kritische beschouwingen. Welterusten Eindhoven’.

9 Reacties op “Zwaar teleurgesteld in architectenwereld en in Eindhoven”

Reageer