Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Achterom kijken 18

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

 

Een Bredase jeugddrumband in 1947jeugddrumband_halstraat_bre

De jeugddrumband van de Halstraat (Breda, centrum) in de Ginnekenstraat op de morgen van 18 februari 1947, geboortedag van prinses Christina (roepnaam toen nog: Marijke). Let op de wat armoedige uitmonstering. Het was nog geen twee jaar na de oorlog.

 

Brabant was tot de Tweede Wereldorlog niet buitengewoon Oranjegezind, omdat de leden van het koningshuis, zeker tot en met Willem III als anti-paaps werden ervaren. Het noemen van het vierde prinsenkind naar Marije (Fries voor Maria) was dan ook een verrassing. Zelf gaf de prinses trouwens later de voorkeur aan de minder specifiek roomse voornaam Christina.

De houding van koningin Wilhelmina als stimulator van het verzet en haar tijdelijk verblijf in het voorjaar van 1945 op het landgoed Anneville bij Ulvenhout, maakte in Brabant de geestdrift los. Daar zijn aardige anecdotes over in omloop, zoals die over de boer die hare majesteit op de schouders sloeg met de woorden: ‘En toch zedde ‘n goei wijf!’

Als de jeugddrumband van de Halstraat, tegenwoordig winkel- en vooral uitgaansstraat in hartje Breda, nog zou bestaan dan zou me dat zeer verwonderen.

De foto maakte ik als 12-jarige met een veredelde boxcamera (meniscuslens!) met enorme geïntegreerde flitser, die Philips toen maakte om de verkoop van haar eenmalig te gebruiken flitslampjes te bevorderen. Die losse lampjes zijn zeker nog tien jaar in zwang geweest. Ze konden ook wel eens ‘ontploffen’, wat rond 1957 gebeurde toen ik in het Beursgebouw te Leeuwarden een foto maakte van een…Russische schaker. Niemand heeft daar nadelige gevolgen van ondervonden. Maar van de krant kreeg ik toen wel een oplaadbare electronische flitser.

Reageer