Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Mosterd na de maaltijd

In mijn leven als verslaggever heb ik heel wat gemeentehuizen van binnen gezien, die intussen niet meer bestaan. Riethoven, dat zijn burgemeester deelde met het nabije Westerhoven en waar de raadsleden op hun pantoffels naar de vergadering kwamen, Vessem, Hoogeloon, Diessen en het gemeentehuis in Middelbeers, waar
<-mevrouw Smulders-Beliën de scepter zwaaide. ‘Ons Mevrouw’ werd ze genoemd en ze gedroeg er zich ook naar. Als eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland, ontwikkelde zij een geheel eigen stijl, die het beste valt te omschrijven als ‘Moeder des Plattelands’. Truus Smulders heeft haar standbeeld in wat sinds 1997 een deel van de gemeente Oirschot is.

(Gesproken column, Omroep Best, 18.09.13, 18:10 uur.)

   

Over dat voormalige raadhuis in Middelbeers, met de werkkamer van Ons Mevrouw, gaat dit verhaaltje. Het heeft dus maar liefst zestien jaar gewacht op een nieuwe bestemming, zorgvuldig tegen vandalisme bewaakt door onder anderen de heemkundekring Den Beerschen Aard. Maar vorige maand heeft de gemeente Oirschot dan eindelijk met een particulier overeenstemming bereikt over verkoop van het pand. Onder bepaalde voorwaarden (behoud van monumentale elementen van het interieur) zal er een horeca-onderneming in worden gevestigd. Iedereen blij.

Tot die monumentale onderdelen van het Beerse raadhuis werd tot nu toe steeds de voormalige werkkamer van mevrouw Smulders gerekend. Ik was dus nogal verbaasd toen ik in de berichten over de verkoop geen woord over de toekomst van die werkkamer las. Daarom stuurde ik maar eens ’n email naar de gemeente Oirschot om daar zekerheid over te krijgen. Het heeft weken geduurd, voordat ik daar antwoord op kreeg. Dat luidde als volgt: ‘Over het behoud van het interieur van de oude werkkamer zijn in de overeenkomst met de nieuwe eigenaar geen afspraken gemaakt. De Monumentencommissie heeft het pand bekeken en treedt met de nieuwe eigenaar in overleg over het behoud van monumentale elementen.’

Deze reactie van de gemeente Oirschot moet helaas als mosterd na de maaltijd worden beschouwd. Ze kwam namelijk nadat bekend was geworden dat vandalen tijdens de Beerse kermis, eind augustus, in het gemeentehuis de boel kort en klein hebben geslagen. Voor de werkkamer van Ons Mevrouw valt het ergste te vrezen.

Wie zei ook weer ‘Alles van waarde is weerloos’?

(Deze ‘gesproken column’ voor Omroep Best, 18.09.13, is een bewerking van een eerder op mijn weblog Manieren geplaatst stukje over dit onderwerp.)

Reageer