Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Achterom kijken 15

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Geënsceneerde foto van Molukkersprotest, 1958

Omstreeks 1958 protesteerden Molukkers, toen meestal aangeduid met 'Ambonnezen'  in een 'opvangkamp' in de gemeente Ooststellingwerf (Friesland) tegen hun behandeling door de Nederlandse regering. Uiteindelijk zou hun strijd om een staat, onafhankelijk van Indonesië, in de jaren zeventig uitdraaien op twee treinkapingen, waarvan één (De Punt) met dodelijke afloop voor (sommige)  gijzelaars en gijzelnemers. Bij het protest in Oosterwolde maakte ik deze foto, maar hij is wel door een fotograaf van De Telegraaf geënsceneerd. Ik weet niet meer of ik de foto ook daadwerkelijk heb gebruikt, of dat wij een 'reguliere demonstratiefoto' gebruikten.

Een door De Telegraaf geënsceneerde (maar door mij gemaakte) foto van een Molukkersprotest, rond 1958, in Friesland.

 

Omstreeks 1958 protesteerden Molukkers, toen meestal aangeduid met ‘Ambonnezen’  in een ‘opvangkamp’ in de gemeente Ooststellingwerf (Friesland) tegen hun behandeling door de Nederlandse regering. Uiteindelijk zou hun strijd om een staat, onafhankelijk van Indonesië, in de jaren zeventig uitdraaien op twee geruchtmakende treinkapingen, waarvan één (De Punt) met dodelijke afloop voor (sommige)  gijzelaars en gijzelnemers.

Bij het protest in Oosterwolde maakte ik deze foto, maar hij is wel door een fotograaf van De Telegraaf geënsceneerd. ‘Honger, honger’ en zwaaien met etensblikken, wat jereinste flauwekul was. Let op de lachende gezichten.

Ik weet eerlijk niet meer of ik de foto ook daadwerkelijk heb gebruikt, of dat wij een ‘reguliere demonstratiefoto’ gebruikten. Ik denk dat ik toen ethisch nog niet zo geweldig onderlegd was.

Zie de set van twee foto’s op Flickr

Reageer