Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2013
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Achterom kijken 13

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Franeker verloor al vroeg neogotische kerk: 1960franeker_afbraak_franciscus

Een parochie die, wegens fusie met een andere, of omdat ze verhoudingsgewijs te klein is geworden om haar soms monumentale kerk overeind te houden, is tegenwoordig aan de orde van de dag. Maar de Sint-Franciscusparochie in Franeker overkwam het al in 1960.

 

Die neogotische kerk, in de jaren 1861-1863 gebouwd onder architectuur van Carl Weber, heeft dus de eeuw net niet gehaald. Dit in tegenstelling tot vele andere bouwwerken van deze Duitse architect, voornamelijk in Brabant en Limburg. Pas tegen het einde van de vorige eeuw geraakte het erfgoed-denken in zwang, waardoor bij voorbeeld Webers Odulphuskerk in Best (1886) als rijksmonument kon worden behouden.

Tijdens de periode van de zogenaamde katholieke emancipatie in de tweede helft van de negentiende eeuw, kreeg Friesland maar liefst achttien neogotische kerken, waaronder de inmiddels beroemde, de stad dominerende Bonifatiuskerk van Pierre Cuypers in Leeuwarden. Van die achttien kerken zijn er nog vijftien over.

Nog een Franciscuskerk

Rond 1960 gold in de r.-k. Nederlandse Kerkprovincie nog het beleid, dat elke nieuwe wijk haar eigen parochiekerk moest krijgen. Zo ook Leeuwarden Oost, waar de Benedictijn Frans Kocken (1919-2008) tot bouwpastoor werd benoemd van de Franciscuskerk. Die heeft hij bijna letterlijk met dubbeltjes en kwartjes bij elkaar gebedeld. Daarvoor reisde Kocken als een missionaris menige zondag naar het katholieke zuiden, waar hij dan toestemming kreeg voor een bedelpreek. Ook die kerk – ontworpen door H.J. van Wissen en qua karakter geheel afgestemd op de ‘vernieuwingsgedachten’ van het Tweede Vaticaans Concilie – is in 2004 aan de r.-k. eredienst onttrokken en verkocht aan een andere geloofsgemeenschap. Ze is wel een gemeentelijk monument!

Een reactie op “Achterom kijken 13”

Reageer