Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2013
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Achterom kijken 8

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Sportdag van de NCB-jeugd, 1955piramidebouw_jonge_boeren_b

‘Piramidebouw’ tijdens een sportdag van de NCB-jeugd in 1955 op de toenmalige renbaan van het domein Wolfslaar in Breda. De Noordbrabantsche Christelijke Boerenbond was de voorganger van de ZLTO.

De foto maakte ik als ‘correspondent’ van het toenmalige Dagblad De Stem bij het verslag van deze sportdag van jonge boeren en boerinnen. Ieder aankomend journalist hield in die tijd een plakboek bij, teneinde dat bij eventuele sollicitaties te kunnen tonen. Tegenwoordig noemen ze zoiets een portfolio. Er werd toen nauwelijks naar gekeken.

Het krantenknipsel (te downloaden als pdf-document) geeft een beeld van de manier waarop in de jaren vijftig nauwgezet verslag werd gedaan van zo’n gebeuren. Iedere heilige kreeg, bijna letterlijk, zijn kaarsje. Landelijke kranten weken wat dat betreft niet af van regionale bladen. Tegenwoordig laat men – als er ál aandacht aan zo’n evenement wordt besteed – voornamelijk het beeldmateriaal spreken. Het is dan de bedoeling, aldus Henk Hofland onlangs in een tv-programma over dagbladjournalistiek, dat het vooral leuk is.

Op Flickr staat de complete set foto’s van deze sportdag, waarop het – voor het eerst – ‘gemengd’ dansen van jonge boeren  en boerinnen een hoogtepunt was.

Reageer