Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2013
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Allemaal nette mensen

Door J.C.M. van der Schoot


mishandelingDe NederBelgen, komen uit een goed milieu. Het is maar dat u het weet. Het staat in de krant: ED 24 januari jl. pagina 3. Met deze aanduiding van NederBelgen worden de jongelui uit Turnhout en omstreken bedoeld, die in de vroege morgen van 4 januari in Eindhoven een man zwaar mishandelden. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. De afzichtelijke beelden hiervan razen de wereld door. De meeste verdachten zijn afkomstig uit een goed milieu, enkelen hebben banden met gegoede families uit Eindhoven en omgeving, zo wordt ons gerapporteerd. Ook een vriend typeert een van de verdachten als ‘een nette jongen’ uit een goed milieu. Kortom: allemaal nette mensen.

 

Gegoede families, nette mensen, brave huisvaders, keurige heren,die op maandag netjes op kantoor zitten. Deze typeringen vallen altijd na rellen, vechtpartijen en wat dies meer zij. Als we sommige psychologen mogen geloven bestond de overgrote meerderheid van de relschoppers bij de zogenaamde Facebook-rellen in Haren (september vorig jaar) ook uit keurige mensen. Die keurige mensen raakten buiten zinnen en sloegen ook aan het muiten.

In de ontrafeling van rellen – antwoorden op de vraag hoe het kon gebeuren – komt altijd naar voren, dat een paar mensen het voor de goedwillenden verpesten. Bij voetbalrellen heet het ook altijd zo. Laten dan al die goedwillende en keurige mensen zich opjutten door enkele relschoppers? Het kan een factor zijn. Dat wil ik nog best geloven en daar heb ik geen onderzoek voor nodig van welke psycholoog dan ook. Maar gaan honderden keurige mensen – ‘brave huisvaders’- aan het vernielen, omdat zij een handjevol relschoppers in actie zien? Doen honderden ‘nette’ mensen dat? Heeft de keurige meerderheid geen part of deel aan de rellen? Wat deed de meerderheid daar dan in Haren? Zich stierlijk vervelen en daarom vrolijk op weg naar een feestje dat er niet was. Wat deden de jongelui uit de ‘gegoede’ families ’s morgens om 4 uur in Eindhoven? Frisse neus halen na een keurige visite bij grieperige tante?

De termen brave huisvaders, nette mensen, gegoede families vallen naar mijn mening een beetje te snel. Ze worden met graagte gehanteerd, want dat moet onze verbazing nog groter maken. Het is kennelijk de bedoeling dat we meewarig het hoofd schudden: ‘Gegoede families. Die nette jongens toch. Het is me wat’. Misplaatst, achterhaald, stammend uit een ver verleden ‘toen geluk nog heel gewoon was’.

Met andere woorden: Als er tegenwoordig gesproken en geschreven wordt over gegoede families en nette jongens, dan moeten we ons eerst maar eens afvragen: Wat weten we eigenlijk van deze keurige nette mensen? Als deze jonge vechtersbazen in de praktijk helemaal niet ’net en keurig’ waren dan kregen ze deze kwalificaties ten onrechte toebedeeld.

3 Reacties op “Allemaal nette mensen”

 • Ecluse:

  Schitterende reactie van nieuwe burgemeester Turnhout in Nieuwsuur: Het zijn gewone jongeren. Er was ook een bewering dat een van hen in een kasteel zou wonen. Er is hier maar 1 kasteel en daar zetelt justitie.

 • Als de hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen vandaag in het ED juist wordt geciteerd, dan noem ik dit regelrechte kletspraat: ‘Bij het bepalen van de straf spelen allerlei factoren mee. Bij voorbeeld de achtergrond van de jongens. De rechter kan laten meewegen dat ze geen strafblad hebben. Van de andere kant kan een rechter ook oordelen dat de jongens – zoals ik uit de media begrijp – uit gegoede milieus komen en er dus geen enkele reden of aanleiding was voor deze zware geweldpleging.’

 • Paul t'Sas:

  Die hoogleraar stelt dat afkomst uit gegoede milieus impliceert dat er geen reden of aanleiding is om een misdrijf te plegen.
  Hij lijkt daarmee te suggereren dat afkomst uit minder gegoede milieus die reden of aanleiding wel oplevert.
  Inderdaad kletskoek.

Reageer