Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ikke en mijn vuurwerk

Door J.C.M. van der Schoot


explosievenWat kost ons land de jaarwisseling? De schattingen lopen uiteen van zo’n 70 miljoen euro tot 500 miljoen euro en hoger. Het bedrag van 70 miljoen is afkomstig van Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie, waaraan mr. Pieter van Vollenhoven is verbonden. Het bedrag van 500 miljoen is berekend door de Partij voor de Dieren, die benadrukt dat ook de schadelijke effecten van zware metalen en giftige stoffen zijn meegeteld.

De hoogste berekening komt van het Comité Staakt het Vuren, namelijk 960 miljoen, waarin eveneens een reeks schadelijke effecten, ook op langere termijn, zijn opgevoerd alsmede het bedrag van ruim 70 miljoen euro dat in ons land wordt uitgegeven aan particulier vuurwerk. Dit comité verzamelt jaarlijks ook de schadebedragen, die gemeentebesturen opmaken. We hebben het dan over de schade aan eigendommen van de overheid, schoolgebouwen , schade aan winkels , bedrijfsgebouwen, woningen en auto ’s

Hoe het ook zij: we praten toch over een forse schadepost voor de gemeenschap, terwijl mensen met problemen met de ademhaling letterlijk de lucht wordt afgesneden. Vuurwerk schept een aanzuigend decor voor dronken vandalen. Pieter van Vollenhoven wees er recent bij Pauw en Witteman op, dat vooral drank een grote rol speelt bij vernielingen zeker ook rond de jaarwisseling. Hij vindt dat omstanders moeten helpen om escalatie te voorkomen, met name ook om agressie tegen politie en ambulancepersoneel in te dammen, zodat zij hun werk kunnen doen. Mooi gezegd en goed bedoeld. Maar het lijkt me onbegonnen werk. Als omstanders zich met de vandalen gaan bemoeien wordt het weer een veldslag.

Een kleine meerderheid van ons volk wil individueel vuurwerk en dus zal het er ook zijn. Het idee van één vuurwerkmanifestatie per stad of regio, noem het maar een oudjaar-glow in de open ruimte, is al vaak geopperd, maar maakt vooralsnog geen kans: het is ‘dikke ik’ en mijn vuurwerk. De gigantische schade wordt voor lief genomen. Voor velen onbegrijpelijk, maar het is niet anders.

De opmerking van mr. Pieter dat vooral drank en drugs tot grote ruzies en vernielingen leiden, is meer dan bewezen. De vandalen nemen in het uitgaansleven een steeds prominentere plaats in. Aan een muitende dronken meute heeft zelfs de Mobiele Eenheid de handen vol. Het virus van de toenemende mateloosheid slaat altijd toe bij grote feesten en dus zeker ook tijdens oud en nieuw. Bij de jaarwisseling weten aangeschoten groepen vernielzuchtigen elkaar te vinden. En pas op: Korte lontjes tref je niet alleen aan bij vuurwerk, maar ook bij mensen. In Almere werd enkele dagen geleden een fietser door een automobilist belaagd. De fietser had een opmerking gemaakt tegen de automobilist, die ontstoken vuurwerk uit zijn auto de straat op gooide. Ik bedoel maar…
Een rustige jaarwisseling gewenst!

Meldpunt Vuurwerkoverlast (Op maandag 31 december, 08.45 uur meer dan 57.000 meldingen.)

Vijf en dertig kilo zwaar vuurwerk op zolder

En in Friesland man met 74 nitraatbommen

Landelijk overzicht politie

5 Reacties op “Ikke en mijn vuurwerk”

 • Redactie:

  guidoz ‏@guidoz (op Twitter, door anderen geRT)
  Zuur stukje vuurwerkanalyse RT @ecluse: Ikke en mijn vuurwerk http://lnkd.in/VFmfs2

 • Redactie:

  Meer tweets:

  Lodro Rigdzin ‏@lodrorigdzin
  @guidoz @ecluse @rickmans eens, verbieden is rationele keuze voor uitbannen risico en overlast.

  guidoz ‏@guidoz
  @lodrorigdzin @ecluse ik vind dat de overheid de drang naar vuurwerk redelijk netjes kanaliseert (3 dagen) ‘De mensheid wil het’

  Lodro Rigdzin ‏@lodrorigdzin
  @guidoz @ecluse vuurwerk is nu eenmaal het laatste bastion van gevaarlijke wildheid tegen het jaar einde.

  guidoz ‏@guidoz
  @rickmans @jnnvngst @ecluse Vuurwerk is raar verslavend: áls ik koop dan ook voor 100 à €120. Maar ook jaren niet.

 • peter stiekema:

  Vroeger werd er nog wel eens gewaarschuwd voor het gevaar van vuurwerk. Ik herinner me nog slogans als: ‘Dankzij dat veel te korte lontje heb ik nu eindelijk mijn hondje’. Veel te zacht natuurlijk en bovendien leidt het nog steeds tot een klein succesje: de vuurwerkgooier heeft nu eindelijk zijn (blindegeleide) hondje. Arm hondje, denk ik dan, maar dit terzijde.
  Die anti-vuurwerkcampagne moet veel harder. Nu hoef je de meeste van die vuurwerkhooligans niet op hun hersens aan te spreken, want die hebben ze niet. Maar waar ligt dan wel hun belangstelling? Juist, een (plm) 80 centimer lager, bij hun genitaliën.

  Dus slogans als :’Dankzij die lawinepijl van mijn oom, hoef ik nu nooit meer een condoom’ hakken er mogelijkerwijs wat harder in. Of ‘Door die gillende keukenmeid ben ik mijn hele
  za(k)kie kwijt’ is ook een mogelijkheid. En volgens mij kan ‘Door die lawinepijl van mijn nicht is mijn hele schaamstreek geen gezicht” er ook nog wel mee door.

  Desalniettemin vrees ik dat er ook tijdens deze jaarwisseling weer de nodige lichaamsdelen in een baan om de aarde worden gebracht. Met een beetje knip- en plakwerk kun je daar wel een ruimtevaarder van maken. Maar dan zonder hersens.

Reageer