Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2012
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Zo kan Aarle Aarle blijven

annahofAarle moet Aarle blijven. Ja, dat vind ik, met de bewoners van die ‘middeleeuwse’ buurtschap, ook. 

Is er dan gevaar voor aantasting van dat groene gebiedje met enkele (woon)boerderijen en een  kapelletje? De omwonenden vinden van wel omdat de gemeente Best ‘toch iets moet’ met de enkele jaren geleden aangekochte voormalige boerderij + kippenhokken genaamd Sint-Annahof.->
De verleiding, er geld van te maken is natuurlijk groot en gezien de penibele financiële situatie van de gemeente is exploitatie ook dringend gewenst.

De buurtschap houdt nu een online-enquête waarvoor alle Bestenaren zijn uitgenodigd.

 

Ik ga die enquête ook hier invullen en wil best verklappen wat mijn gedachten en gevoelens over (de toekomst van) Aarle zijn.  annahof2
Allereerst de boerderij Annahof: Die is in zijn soberheid kenmerkend voor de wederopbouw na WO2, maar weinig ‘Brabants’. Zo zie je ze bij wijze van spreken ook in de Noordoostpolder. Ze mag wat mij betreft, in gerenoveerde staat, blijven bestaan, maar ik vind het geen monument. Hetzelfde geldt voor de houten kippenhokken. Wat moet je ermee, nu ze aan hun agrarische bestemming zijn onttrokken? Ze belemmeren natuurlijk elke verandering en het lijkt me realistisch daar niet van uit te gaan.

Boomgaard

Met andere woorden, ik ben voor inpassing van enkele ‘woonboerderijen’ (hooguit twee) in traditionele Brabantse stijl. In het buitengebied van het aangrenzende Oirschot zijn tal van voorbeelden van ‘vernieuwbouw’ te zien, waaruit blijkt dat het ambachtelijk vakmanschap bij de hand is. Wel goed in stijl blijven, dus liefst rieten daken (zonder villa-achtige toevoegingen) en rode baksteen. Ik ga hierbij uit van sloop van de Sint-Annahof, anders is er slechts plaats voor één nieuwe woonboerderij.

Ook aan de directe omgeving moeten eisen worden gesteld, dus geen gladgeschoren gazons en coniferen. De talrijke notelaars (zie foto) dienen zoveel mogelijk gehandhaafd en het liefst haakt men in op de huidige trend in Het Groene Woud, het hoogstamfruit weer in te voeren. Wie in Aarle wil bouwen en daar ‘landelijk wonen’, dient zich aan Aarle aan te passen.

Dèr, zeggen ze in Brabant. Zo zou Aarle Aarle kunnen blijven en zouden bepaalde toezeggingen in deze van de gemeenteraad gestand worden gedaan.

Naar de enquête van Aarle

2 Reacties op “Zo kan Aarle Aarle blijven”

  • Hoi Guido,

    Met je eens dat de kippenschuren best twee mooie woonboerderijen kunnen worden, maar enorme beperkingen richting inrichting van de tuin is naar mijn idee wel heel paternalistisch.
    Ik zou het, samen met jou, mooi vinden als de bewoners van de Vleut en Aarle bewust inzetten op ‘buitengebied’ tuinen, maar vernieuwing moet wel mogelijk zijn. Zo zie ik persoonlijk enorme winsten in Perma-Cultuur. Dat hoeft elkaar niet te bijten, maar het is wel anders dan we voorheen gewend waren. Anders, en naar mijn idee beter.
    De hang naar ‘zo als het was’ moet niet betekenen dat we blijven hangen in een verknipt beeld van hoe het vroeger was en dat bewoners die geen boer meer zijn in feite een boeren inrichting van de tuin gaan opleggen met allerhande verboden vanuit mensen die er (niet lullig bedoeld) niet eens wonen. Laten we nu vooral inzetten zoals we het nu mooi kunnen maken en houden. Dat is goed voor de bewoners en leuk voor bezoekers. Informatie en samen richting een mogelijk gezamenlijk doel werken is beter dan opleggen van restricties. Een gesprek met de bewoners van Aarle en de Vleut zou ze misschien veel bewuster maken van de waarde die beide gebieden nu nog hebben en die we nu nog kunnen toevoegen. Die waarde verhogen heeft ook positieve consequenties voor de bewoners. Als iedereen dat inziet, dan hoeft er geen gebod te komen.

    • Akkoord, er moet overal over gepraat kunnen worden. Ik denk overigens dat toekomstige bouwers/bewoners, geconfronteerd met de goede intenties ten aanzien van Aarle, automatisch zullen snappen wat niet kan. Dat geldt iets minder voor de ‘opstallen’. De neiging naar ‘status-villa’ is vaak erg sterk. En wat die boomgaard betreft, je zou ook kunnen denken aan een stukje openbaar groen. Een bleek met fruitbomen vergt geen onevenredig veel onderhoud.

Reageer