Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Het rookgordijn van de Rabobank


Door J.C.M. van der Schoot


Bij het uitbreken van de crisis in september 2008 heette het nog: ‘De Rabobank geniet van het feit, dat zij als bastion van gedegenheid de huidige schadelijke wind mee heeft’. En ook: ’Wij zijn van onze klanten en niet van aandeelhouders’. Spaarders liepen in 2008 bij andere banken weg om zich veilig in de armen van Rabo te storten. De Rabo-reclamemachine legde de nadruk op de coöperatieve vorm van de Rabobank. ‘Bij ons beslissen de leden’. Ja, Rabo was nog een echte bank waarop je kon vertrouwen, heel wat anders dan de collega’s, zo werd het beeld neergezet.

Maar gaandeweg verschenen er ook smetten op het Rabo-blazoen, die zich maar moeilijk laten wegpoetsen.

Er ontstond veel gedonder over woeker-hypotheken, terwijl er ook Amerikaanse prulprodukten in de Rabo-ruif bleken te zitten. Maar de reclamemakers van Rabo blijven zich tot op de dag van vandaag op de borst kloppen. Achter de reclame-uitingen van Rabo zit een hoge berg arrogantie, die door geen Tourploeg is te nemen.

Altijd maar op zoek naar ‘het verhaal achter uw vermogen’. Dank je de koekoek. Het wordt tijd, dat de media ‘ns op zoek gaan naar het echte grote verhaal achter de Rabobank. De onophoudelijke stroom ontslagen bij de bank, de met geheimzinnigheid omgeven honorering van de top van de bank, de recente betrokkenheid bij het Libor-renteschandaal, waarbij een wereldwijde manipulatie van de rente aan de orde is, laten het bastion van degelijkheid op zijn grondvesten schudden. ‘Een wereldspeler die zichzelf blijft’, pocht de bank. Nou, dat komt nu even niet zo goed uit, lijkt me. Commentaar van de bank: ‘het gaat hier om individuele gevallen en daar leveren we geen commentaar op’.

De Rabobank wekt op zijn minst de indruk dat de coöperatieve vorm van de bank steeds meer dienst doet als rookgordijn. Het verhaal achter het rookgordijn. Dat is het idee.

2 Reacties op “Het rookgordijn van de Rabobank”

  • Ecluse:

    Heb vriend die ’n jaar of vier geleden van de ING overstapte naar de RABO, nadat geroepen was: wegwezen! Ik ben gewoon blijven zitten, want of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt… we gaan toch allemaal het schip in.

  • Ecluse:

    Die vriend mailt mij: ‘ik kan het me nog goed herinneren, maar de schurken zitten inderdaad overal. Dus ik maak me er maar niet druk over.’
    Perfect.

Reageer