Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Ziekelijk bedenksel van zorgverzekeraars

Door J.C.M. van der Schoot


Zorgverzekeraars zijn er goed in mensen tegen zich in het harnas te jagen door verkeerde keuzes voor te stellen om de toenemende stijging van de ziektekosten te lijf te gaan. De zorgverzekeraars adviseren de regering nu om de kosten van bepaalde zeer dure behandelingen van ziekten, zoals de spierziekte van Pompe, uit het basispakket te halen.

 

Dat het allemaal zuiniger aan moet, zal niemand bestrijden, maar dat het geld gehaald moet worden bij kleine groepen patiënten met zogenaamde te dure medische zorg lijkt een onethische manier van denken en is op zijn minst een ziekelijk bedenksel te noemen. Volgens het NOS-journaal zijn de betreffende dure medicijnen voor patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Pompe in de Verenigde Staten de helft goedkoper dan in ons land. Waarom kopen we die medicijnen dan niet in de VS? Als we boontjes per vliegtuig uit Egypte halen, waarom dan geen medicijnen uit de VS? En waarom kijken de verzekeraars niet serieus naar de gigantische winsten in de farmaceutische industrie?

Bezuinigingen moeten worden gevonden, waar ze zich logischer wijze aandienen. De medische gevolgen van bepaalde vormen van de amusementsindustrie bijvoorbeeld kosten structureel gigantische bedragen: denk aan alcoholgebruik, drugsgebruik en schade aan het gehoor door buitensporige geluidsniveaus op festivals. Een extra belasting , die ten goede komt aan de medische zorg, lijkt hier beter op zijn plaats dan een kleine groep patiënten uit te sluiten van een financiële vergoeding voor hun dure medicijnen. Laat de verzekeraars vooral gezond denken en hun ziekelijke neiging tot bezuinigingen op basis van verkeerde keuzes voor zich houden.

Zie ook SanteLOGie: ‘Het spel met de dood’.

En op deze site: Ziekelijk spelletje

Reageer