Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2012
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

‘Indianenverhalen over wilde zwijnen in Brabant’

Wild zwijn

 

De kranten staan bol van de indianenverhalen over het provinciale beleid wat betreft de wilde zwijnen, klaagt de Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout (o.m. natuur en landschap) op zijn weblog.

‘Dat ik van plan zou zijn om alle zwijnen maar te laten doen wat ze willen waardoor de populatie uit de hand loopt, ze hele akkers gaan omploegen, verkeersongevallen veroorzaken of zelfs wandelaars aanvallen. Dat is natuurlijk niet het geval. Ook over de aantallen lopen de meningen uiteen.

Waarschijnlijk gaat het om zo’n zeventig dieren, niet om de honderden die ik ook wel eens hoor noemen.’

Weblog gedeputeerde Van den Hout

2 Reacties op “‘Indianenverhalen over wilde zwijnen in Brabant’”

 • peter stiekema:

  Ook in Zuid- en Midden-Limburg (omgeving Weert) neemt het aantal wilde zwijnen toe. Officieel mogen ze alleen in het Meinweggebied (Rond Vlodrop) voorkomen, maar ze lijken elders in opmars te zijn. Zo zouden ze ook hun weg naar het Centraal Plateau (grofweg in de driehoek Beek-Schimmert-Valkenburg) te hebben gevonden. In het aangrenzende België, de streek rond Maasmechelen, heten ze een ware plaag te zijn. Met name op de wegen in de omgeving van het Kempisch Plateau. Daar zijn, om ongelukken te voorkomen, overal waarschuwingsborden geplaatst. Ik ben hier nog nooit een zwijn (althans van dierlijke herkomst) tegen gekomen, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Aan de andere kant, het kan ook zijn dat al deze geluiden een vrijbrief moeten vormen voor jagers om er weer eens gezellig op los te knallen.

 • Anja:

  Het zijn inderdaad Indianenverhalen over de wilde zwijnen in het Leenderbos.
  De boeren die nu stroomdraden hebben gespannen om hun weilanden zijn van de nozems af, de grond wordt niet meer omgewoeld.
  De aantallen wilde zwijnen worden ook overdreven.
  En dat de mensen wegblijven uit het Leenderbos omdat er zwijnen zitten is ook niet waar, er komen juist meer wandelaars op af.
  Van mij mogen ze blijven, het wandelen wordt een stuk spannender want je hoopt toch elke keer dat je ze tegen komt.
  Nu nog wat edelherten en het plaatje is compleet. Althans voor de wandelaars.

Reageer