Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2012
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Villa op een rots

Door J.C.M. van der Schoot


Eindelijk een optrekje voor Willem-Alexander en Maxima en hun gezin in een ‘bij hen passende omgeving’. Weliswaar in het crisis-land Griekenland, maar ja, in een crisis-land kom je op de dag vandaag al gauw terecht als je tenminste veel zon en strand wilt hebben.

De aankoop van deze villa in Griekenland doet nu ongetwijfeld snel de vorige omstreden aankoop in een project in het arme en corrupte Mozambique vergeten. Het prinselijk paar zag na alle kritiek tenslotte af van die aankoop en schreef de toenmalige premier Balkenende o.a. ‘dat elke misslag rond het project wordt uitvergroot en dat het project daardoor wordt benadeeld’. Dat zijn van die zinnen, die in een brief al gauw over het hoofd worden gezien: ‘ elke misslag wordt uitvergroot’. Een misslag is een misslag, ook al wordt die niet uitvergroot, dacht ik zo. Een tv-rubriek als Blauw Bloed -toch wel bekend bij het paar -bestaat bij de gratie van uitvergroting. Zelfs de monarchistische hoeden ontkomen niet aan uitvergroting.

Het prinselijk paar zetelt zich nu op een rots temidden van de jetset. Zeg er maar ‘ns wat van. Tachtig procent van ons volk staat pal achter de monarchie. Dus geen gemor.

Hoe zou prins Claus deze nieuwe aankoop van zijn zoon hebben beleefd en hoe zou hij er op hebben gereageerd?

’Alex, die aankoop deugt evenmin als de vorige. Dit kan ook niet. Dat het crisis is, kun jij ook niet helpen. Wat ik wel adviseer, Alex, is dat jullie je in de crisis zouden verdiepen. Voor veel minder geld kun je ook heel wat krijgen. Goed is goed. Je praat wel over duurzaamheid, maar je weet eerlijk gezegd niet waarover je het hebt. Ik hoor je niet over consuminderen, maar over consumanderen, van consumptie veranderen en dat klinkt me te neutraal. Je kent het verschil dus niet tussen voortgang en vooruitgang. En voorts Alex -en dat geldt ook voor jou Maxima- laat de jet set links liggen. Je zou vanuit je eigen persoonlijkheid en maatschappelijk inzicht dat soort lieden moeten mijden. De daklozen en de armen vormen niet het plebs, Alex, het plebs zit op rotsen. Het is allemaaL een kwestie van aanvoelen, beseffen, levensstijl’.

Prins Claus is niet meer onder ons.

3 Reacties op “Villa op een rots”

  • Peter Stiekema:

    Hoe slim is het van de Nederlandse kroonprins om in een tijd dat de hele natie al op voorhand zucht onder de op handen zijnde bezuinigingen en belastingverhogingen van het kabinet Rutte een duur – en door de belastingbetaler gefinancierd – huis te kopen in nota bene Griekenland. Dat is toch het land dat aan de basis ligt van de, laten we het Europese ellende noemen, waar we nu onder gebukt gaan. Dan laat je toch blijken dat je volkomen schijt hebt aan wat er in ons land aan de hand is. Rutte was op de hoogte. Ja, dat zal wel. Als Rutte kloten had gehad, of liever nog hersens, dan had hij hier iets aan moeten doen.
    Even een zijsprong. Eenieder maakt zich – terecht – druk over het feit dat de Spaanse koning olifanten staat te schieten in Afrika, als ere-voorzitter van het Wereldnatuurfonds in Spanje nota bene. Prins Bernhard, in het WNF nog veel hoger geplaatst, deed destijds veelvuldig hetzelfde. Nauwelijks iets over gehoord. Daarbij valt te vrezen dat hij niet alleen het dubbelloops jachtgeweer, maar ook de puddingbuks, hanteerde. Ik vermoed, maar weet dat niet zeker, dat er links en rechts in Afrika nog wel een paar koffiegekleurde nakomelingen van de man moeten rondlopen.
    En nu weer terug naar het onderwerp: eerst een huis in Mozambique en nu weer in Griekenland. Moet deze man echt koning worden? Dan kunnen we beter de comaprins inhuren. Die weet immers van zichzelf geen kwaad meer.
    Terzijde: Ik moet wel even opletten met wat ik schrijf, want zojuist lees ik in de Telegraaf dat prinses Mabel voor de BVD werkte, hetgeen haar relatie(?) met Sicarbey zou moeten verklaren. Nou nog een heldere uitleg over Klaas Bruinsma svp. Ongetwijfeld was ze ingehuurd door de CRI?

  • […] 1986 (1) Recente reacties Peter Stiekema op Villa op een rotsRedactie op Zonneproductie‘Werk Klompenfabriek spoedig weer van start’ op Klompenfabriek […]

Reageer