Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2011
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Een ephotobook

Boekbespreking door Guido t’Sas

en_nou_gaan_er_lol_maken_680x454
De titel van deze foto luidt: ‘Nu gaan we es fijn lol maken’. © Jan van de Ven


Fotograaf-journalist Jan van de Ven zal eens geen primeur hebben

‘n Tijdje geleden liet fotograaf-journalist Jan van de Ven iin Den Dungen door de ‘online-drukkerij’ Blurb, een bedrijf met vestigingen in de VS, GB en NL, een boek met 160 van zijn foto’s maken. Zelf was hij verrast door de kwaliteit van het drukwerk, maar er is één nadeel: het boek kost excl. btw 99 euro. Dat schreeuwt om een elektronische versie, een ebook dus. Volgens mij is Jan de eerste in Nederland die dat – via Blurb – voor mekaar heeft gekregen, zoals hij ook de eerste was die voor een dagblad een website in elkaar knutselde op zijn geliefde Mac.

Jan van de Ven (1950) was vanaf 1972 als redacteur verbonden aan voornamelijk regionale kranten in Brabant, de Randstad en in Noord-Holland. Van 1993 tot en met 2009 was hij journalist in verschillende functies bij het Eindhovens Dagblad. Hij verliet die krant vrijwillig  bij een van de vele reorganisaties van de laatste jaren. Sinds 1 januari 2010 doet hij af en toe wat freelancewerk, maar hij verheugt er zich vooral in, nu te beschikken over de tijd om zich te wijden aan wat hij noemt ‘de vrije fotografie’, vooral – straatfotografie. Daarnaast is hij vrijwilliger en gids/rondleider bij Nationaal Monument Kamp Vught.

Pionier

open_dag_bij_harley_davidsonAls self made ict-er en webmaster was Jan een pionier: Op 31 december 1994 kwam het Eindhovens Dagblad – als eerste Nederlandse krant  – uit op het internet. ‘Een


<- Open dag bij Harley Davidson importeur. © Jan van de Ven


paar artikeltjes’, geeft hij glimlachend toe, ‘maar het stond er toch maar. Ík ben daarmee doorgegaan tot 2000. in die tussentijd heb ik zelf een systeem voor krantenpublicatie op internet ontwikkeld, dat dagelijks geheel geautomatiseerd een groot deel van krant om 7.00 uur op het wereldwijde web beschikbaar maakte. Maar ik denk dat de tijd voor dit soort dingen nog niet rijp was. Toen in 2000 de grote krantenbaas Wegener vanuit Amsterdam managers met strakke pakken en stropdassen afvaardigde om in Eindhoven met veel blabla te komen vertellen hoe het moest, heb ik de pijp aan Maarten gegeven. Nu draai ik nog m’n eigen fotoblog. een plaatje met een praatje, zonder al te veel pretenties.’

’Nooduitgang vrijhouden’

Zo heet het fotoboek, waarvan nu voor het zachte prijsje van nog geen 6 euro de elektronische versie te koop is. Laat ik voorop stellen dat het ebook voor verschillende platforms, waaronder de i-Pad van Apple en het besturingssysteem Android van Google nog steeds in ontwikkeling is, waarbij ik ook doel op computerprogramma’s als Calibre, waarmee je verschillende typen documenten kunt omzetten naar bij voorbeeld het *epub-formaat. Ik heb daar zelf een beetje ervaring mee en om nou te zeggen dat ik al iets vlekkeloos voor elkaar heb gekregen, nou nee.

kinderportretVoor Jan van de Ven, die zoals gezegd een Apple-aanhanger is, was het dan ook best spannend, toen ik op zijn uitnodiging zijn fotoboek testte op een door Android aangedreven tablet.


Kinderportret. © Jan van de Ven –>Welnu, het resultaat was niet perfect, maar ik realiseer mij dat het ook een kwestie is van de meest geschikte app en de instellingen daarvan. Met name bij de positionering van de (korte) teksten gaat het nogal eens mis. Ok, ik ‘speel’ verder.

Maar nu de foto’s-zelf. Honderdzestig stuks, ook goed te bekijken op een gewone Windows-laptop of pc. Daar ben je dan wel ‘n uurtje mee zoet.

Ik ken Jan’s werkwijze zo langzamerhand van zijn weblog, waar ik vrijwel dagelijks even ‘n kijkje neem. Hij heeft en dat is niet vreemd voor een journalist, een zeer brede belangstelling en een ‘alziend oog’. Fotografie wordt van oudsher omschreven als ‘schrijven met licht’ en dat doet Van de Ven. Hij heeft een zekere hang naar het nostalgische, lijkt sterk geïnspireerd door het werk van Martien Coppens, is geboeid door vormen en lijnen en toont zich vooral een groot natuur- en dierenliefhebber. Daarbij heeft het kleinste spinnetje dat een vlieg verorbert zijn aandacht. Zijn serie bevat enkele zeer geslaagde makro-opnamen. Hij vindt het grootste genot in het betrappen van bij voorbeeld vogels in volle vlucht of in aparte situaties, Hij kan zijn pret niet onderdrukken en schrijft dan: Gelukt!

Van de Ven legt zich toe op zwart-wit en dat is bij digitale fotografie geen sinecure. In eerste instantie vond ik sommige foto’s iets te hard, maar dat bleek een misvatting. Enig gesleutel aan de instelling van de schermen leidde tot de conclusie dat deze fotograaf met de nieuwe techniek tot verbluffende resultaten komt. Hij zegt ook dat hij met weinig spijt afscheid heeft genomen van  het ‘chemisch laborantengedoe’ van de analoge fotografie,

Ik wil maar zeggen: Jan van de Ven zal eens geen primeur hebben. Het pionieren zit ‘m overduidelijk in het bloed.

En nog een ebook van Jan van de Ven: ‘Sporen van de holocaust’

Reageer