Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2011
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

De kruisweg van Mari Andriessen

kruiswegDe omgeving van bedevaartslocatie de Heilige Eik (maagd Maria) in Oirschot is sinds 2002 verrijkt, met een belangrijk object van twintigste eeuwse religieuze kunst. *) Op het hoogtepunt van het Rijke Roomsche Leeven, in 1934, maakte de beeldhouwer Mari Andriessen, telg van een roemrijk katholiek kunstenaarsgeslacht (vooral musici), een kruisweg van hardstenen reliëfs voor de kerk van Maria Middelares in Vught. Die kerk werd in
2000 gesloten, waarna de Oirschotse parochie van Sint Petrus Banden de kruisweg ten geschenke kreeg. De ene z’n nood is de ander z’n brood.

*) Dit artikeltje werd eerder geplaatst op hhBest 1.0 in maart 2004.

andriessenDe kruisweg van Mari Andriessen (op nevenstaande foto in zijn atelier) is in een naaldbos, vlakbij de kapel van de Heilige Eik geplaatst. Het werk is van een ontroerende, middeleeuws aandoende eenvoud. ‘Het straalt gevoel uit’, zei Levensmaatje. Ik vertaalde dat met: ‘Ja, geloof.’

Wellicht is het handig, als bij de kruisweg teksten met enige toelichting worden aangebracht. De kennis van geloofszaken en bijbel is immers zo gering, dat veel mensen zich niets kunnen voorstellen bij een afbeelding als ‘Jezus ontmoet Veronica’. Daarom maar even verteld: Veronica was de vrouw, die de kruis dragende Christus tegemoet ging en hem het gezicht afdroogde, waarna een afdruk van dat gelaat op de doek achterbleef.

Reageer