Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2011
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Daphne du Maurier

daphne_du_maurierZe had de titel van Dame of the British Empire (werd dus aangeduid als lady), de dochter van een vooraanstaande Britse acteur, kleindochter van een beroemde karikaturist (onder meer Punch) en getrouwd met een luitenant-generaal, ‘Boy’ Brown, die overigens omstreden was in verband met zijn rol tijdens de operatie Market Garden en de Slag om Arnhem.

Daphne du Maurier (1907-1989), schrijfster. Zestig jaar geleden las ik, in vertaling,  haar roman Jamaica Inn uit 1936 , aangespoord door de indruk die de gothic novel ‘Rebecca’ op me had gemaakt. Ik denk dat Du Maurier, met name in Nederland, zwaar is onderschat, in de trant van ‘laat haar toch lekker haar tuintje wieden in Cornwall’. Maar ondertussen…

Niemand minder dan Alfred Hitchcock zag in haar verhalen (waaronder The Birds) de basis voor zijn meesterwerken. Nochtans leverde de verfilming van ‘Rebecca’ mij een deceptie op, in de trant van ‘het boek is beter’. Jamaica Inn (er moet ook een BBC-serie van bestaan) heb ik niet gezien, maar de roman rond een smokkelherberg temidden van de moerassen van Cornwall dezer dagen herlezen. Na zestig jaar dus.

Kennelijk, heb ik het boek als 17-jarige niet echt goed verteerd, aangezien ik me maar een enkel, tamelijk onbeduidend detail herinnerde. Intussen had ik ook de legendarische herberg en het vlakbij gelegen huis dat De Maurier op het laatst van haar 82-jarig leven bewoonde, bezocht. Het zijn toeristische trekpleisters. We kochten er een liefelijk aquarelletje: St. Anthony aan de rivier.

En?

Jamaica Inn is een historische roman, meer dan een thriller, waarin niet alleen het negentiende-eeuwse Cornwall met zijn in barsheid en schoonheid wedijverende natuur tot leven komt, maar waarin de hoofdfiguur, een jonge boerin, nu eens niet in de zwijmelende afhankelijkheid à la Jane Austen blijft steken, maar krachtig aan het misdadige en moordzuchte milieu waarin zij belandt weerstand biedt.

Ik ga toch meer van Du Maurier, van wie ik ook haar boeiende non-fictie-verhaal De Glasblazers, over haar Franse voorgeslacht ken, (her)lezen.

Een reactie op “Daphne du Maurier”

  • Guido:

    De nieuwe BBC-serie in drie delen, die naar het boek Jamaica Inn is gemaakt, is een zware teleurstelling. Eerst dachten wij dat het aan onze kennis van de Engelse taal lag, hoewel hier kennelijk dialect in het spel is, maar volgens een bericht op de website van de Volkskrant is er bij de BBC een stroom van klachten binnengekomen in de trant van ‘onverstaanbaar gemompel’. Wij behoorden tot degenen die afhaakten na het tweede deel. De beelden zijn schitterend, zoals het de Britse omroep betaamt, dat wel.

Reageer