Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2024
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Oud-commissaris Brabant Dries Van Agt stierf samen met zijn vrouw op zelfgekozen moment

Dries van Agt ziet zichzelf in een Zweedse krant tijdens een door de Brabantse Ontwikkelingsmij. georganiseerde zakenreis.


Oud-commissaris Dries van Agt is overleden. Hij is 93 jaar geworden. Van Agt was minister-president van 1977 tot 1982. Van 1982 tot 1983 was hij lid van de Tweede Kamer voor het CDA. In 1983 werd hij benoemd tot commissaris van de Koningin van Noord-Brabant. Hij zat zijn termijn niet uit. In 1987 trad hij af om een diplomatieke functie bij de Europese Gemeenschap te aanvaarden.
Commissaris van de Koning Ina Adema: “Vandaag ontving ik het bericht van het overlijden van Dries en Eugenie van Agt, in liefde verbonden.” Van Agt stierf samen en hand in hand met zijn vrouw Eugenie op een zelfgekozen moment.

“Dries werd, na een lange loopbaan in de landelijke politiek, in 1983 commissaris van de Koningin in Brabant. In zijn periode heeft hij de provincie wakker geschud en de stoot gegeven tot een krachtig beleid op economisch gebied. Het aantrekken van nieuwe investeringen en ondernemingen was daarbij een speerpunt. Het was een startpunt voor de ontwikkeling van het moderne Brabant. Dries was een markante commissaris. Hij nam in 1987 afscheid van het ambt, zocht een nieuwe uitdaging. Zijn betrokkenheid bij Brabant was blijvend, dat heb ik mogen ervaren. Het overlijden van Dries en ‘zijn meisje’ Eugenie stemt verdrietig.”

Ten teken van rouw hangt de vlag van het Brabantse provinciehuis halfstok.

Bron: provincie Noord-Brabant

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Oud-commissaris Brabant Dries Van Agt stierf samen met zijn vrouw op zelfgekozen moment”

  • Bij OP1 zaten zaterdagavond ouwe knarren bij elkaar om herinneringen op te halen aan Van Agt. Hij hield van (uit)slapen werd er gezegd en schroomde niet anderen op hem te laten wachten. Tot ergernis natuurlijk van Joop den Uyl, door wiens vrouw Dries niet op de begrafenis werd uitgenodigd. Van Agt: ‘Ik naai m’n eigen naadje’.
    Als commissaris in Brabant bleef Van Agt tijdens de middagpauze van de statenvergadering rustig met een redacteur van de toenmalige Brabant Pers zitten praten en liet hij de teruggekeerde statenleden wachten. Bij dezelfde gelegenheid zei hij tegen die journalist: ‘Eigenlijk houd ik niet zo van wielrennen.’ Dat laatste kwam dan weer niet bij Op1 ter sprake.
    En, o ja, dat archaïsch taalgebruik. ‘Mijn hobby.’ Ik weet nagenoeg zeker dat Van Agt de uitdrukking als de wiedeweerga weer tot leven heeft gewekt.

Reageer