Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2022
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Inburgeren in Vlaanderen

Peter Stiekema


k woon inmiddels ruim vier maanden in België, om precies te zijn in Voeren, ongeveer 500 meter over de Nederlandse grens in Slenaken. Daarvoor woonde ik 32 jaar in het grensdorp Elsloo aan de Maas, schuin tegenover het Belgische Maasmechelen. Bovendien ben ik al geruime tijd gehuwd met een Vlaamse mevrouw. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik een uitnodiging kreeg  voor een ‘programma inburgering”. Met andere woorden een verzoek om in te burgeren in Vlaanderen/België.

 

 

 

Men garandeert mij dat ik nuttige info krijg: ‘over onze samenleving en wij helpen u om uw weg te vinden in België’.  En bovendien is inburgering voor mij gratis. De Vlaamse Gemeenschap betaalt de kosten. Dat laatste klonk mij, zuinige Nederlander, natuurlijk als muziek in de oren.

‘Wat gaan we doen?’, zo lees ik verder in de folder. ‘Een medewerker ontvangt u.  We geven u uitleg over het programma. U volgt cursussen: Maatschappelijke Oriëntatie (MO), Nederlands op een eenvoudig Niveau (A1 en A2) Spreekt u Nederlands? Dan brengt u een bewijs mee. Of u legt een test af. U moet dan geen taallessen volgen’. Enzovoorts, enzovoorts. Maar verderop in de tekst komt dan toch een vervelende aap uit de mouw. De corona-aap; ‘De deuren van onze contactpunten (dat van mij bevindt zich in Tongeren, niet echt naast de deur) zijn gesloten omwille van de coronamaatregelen. Gelieve contact met ons op te nemen via telefoon of email.
Dat heb ik dan maar even gedaan. Telefonisch. Ik kreeg een tamelijk slecht Nederlands sprekende dame aan de lijn en haar heb ik getracht uit te leggen dat een cursus integratie en inburgering niet echt aan mij besteed is. En dat ik meer dan veertig jaar als journalist in Limburg gewerkt heb en nu nog regelmatig columns schrijf, ook over zaken in België. Daaruit zou toch moeten blijken dat ik genoegzaam ingeburgerd ben. Ook breng ik regelmatig een bezoek aan Café De Zotte Lambiek en andere etablissementen. Daar raak je ook behoorlijk ingeburgerd van, kan ik u verzekeren. Ik hoop dat de dame mijn betoog helder over heeft kunnen brengen en anders krijgt deze column ongetwijfeld een vervolg.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Inburgeren in Vlaanderen”

 • Vlaanderen reageert:

  Ik kreeg meteen een reactie. Die wil ik u niet onthouden.

  ———- Oorspronkelijk Bericht ———-
  > Van: Communicatie_AgII
  > Aan: peter stiekema
  > Datum: 20-01-2022 17:34
  > Onderwerp: RE: Vraag via de website
  >
  >
  > Beste meneer Stiekema,
  >
  > We hebben met plezier uw column gelezen. We kunnen u alvast duidelijk antwoorden: als EU-burger bent u niet verplicht om het inburgeringsprogramma te volgen. U heeft er wel recht op, vandaar de uitnodiging in uw brievenbus. Als u het programma niet wil volgen, dan mag u die uitnodiging gewoon negeren.
  >
  > Lees zeker even het onderdeel “Wie wordt vrijgesteld van de inburgeringsverplichting?” op deze website: http://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/doelgroep-inburgering/wie-mag-of-moet-inburgeren.
  > Als u verder nog vragen heeft omtrent het inburgeringstraject in Vlaanderen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Via e-mail, via een telefoongesprek of wie weet, in café De Zotte Lambiek.
  >
  > Met vriendelijke groeten,
  >
  > Lies Van Nieuwenhuyse
  > Medewerker communicatie
  >
  > AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING
  > T 02 205 00 50 | F 02 205 00 60
  > Tour & Taxis | Havenlaan 86C – Bus 212 | 1000 Brussel
  > http://www.integratie-inburgering.be

Reageer