Wie is online
16 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2021
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Vraagtekens bij bomen snoeien in Best

snoeiwijze
Een plataan na een recente snoeibeurt


n de Bestse wijk Heivelden is men dezer dagen bezig geweest, met veel machinaal geweld, platanen te snoeien. De bomen zijn ongeveer twintig jaar oud. In voorgaande jaren gebeurde dat zonder hoogwerker, naar het zich laat aanzien toen en nu op niet al te deskundige manier, om het maar eens mild uit te drukken.

In de eerste plaats valt de willekeur op, waarmee het werk wordt uitgevoerd; welke tak wel, welke niet? Tweedens zaagt men dikke takken niet glad langs de stam af, met als gevolg dat de platanen in de loop van de jaren dikke puisten hebben gekregen. Ook nu werd deze ’techniek’ dus gehanteerd. Wondbehandeling blijft achterwege, dus het lijkt een kwestie van geluk als dat niet tot verrotting leidt.

Trend

De journalist Sante Brun, een autodidact op het gebied van de plantkunde, die tien jaar een tuinrubriek had in het Limburgs Dagblad, schrijft desgevraagd:

‘Het is een trend van de laatste jaren dat gemeentelijke bomen worden gesnoeid door minder geroutineerde mensen (duidelijker: door mensen die de kettingzaag aan kunnen zetten en ook weer uit) die veel goedkoper zijn dan professionele, goed opgeleide boomchirurgen.

Het is een schandaal om platanen in april nog te snoeien. Dat moet in januari, uiterlijk februari gebeuren. Niet alleen voor de eventuele vogelnesten, maar vooral doordat in april de bomen doorgaans al enigszins uitgelopen zijn en door snoei enorm worden verzwakt.

Wanneer een ondeskundige zager bezig is, zie je vaak het ontstaan van ‘kapstokken’,  waarbij van een te snoeien tak een stuk achterblijft, dat vaak afsterft en geen sieraad voor de boom is. Na verloop van tijd ontstaat een lelijk litteken of zelfs een gat in de stam.

Wondbehandeling is doorgaans niet nodig omdat ons tegenwoordig zo droge klimaat zorgt dat de wonden snel vanzelf ‘helen’ door in te drogen. Het is wel zo dat door late snoei het in de boom opstijgende sap kan gaan uittreden in de wonden, het zogenaamde huilen. Ik weet niet zeker of dat bij platanen een probleem is, bij bv druiven kan dat ‘huilen’ leiden tot afsterven van takken.’

Landelijke richtlijnen

Een woordvoerder van de gemeente Best, gevraagd om een reactie, schrijft: ‘De gemeentelijke bomen worden gesnoeid volgens landelijke erkende richtlijnen (Handboek Norminstituut Bomen). We hebben daarvoor een groenaannemer met erkende ETW gecertificeerde Treeworkers (ofwel: erkende bomen snoei medewerkers) ingehuurd. Wij houden regelmatig toezicht op de snoeiwerkzaamheden en tot op heden voert het bedrijf het snoeiwerk keurig uit volgens de eerder genoemde richtlijnen.’

Voorpagina hhBest

2 Reacties op “Vraagtekens bij bomen snoeien in Best”

  • Jan Teunissen:

    Het is 2 a 3 jaar geleden dat ik een officiele klacht indiende bij Gemeente Best over het onevenredig onnodig hard snoeien van deze karakteristieke Platanen. Deze op zich mooie bomen staan dusdanig ver van de weg (busbaan) dat geen enkel voertuig last kan hebben van overhangende takken. Naar aanleiding van de klacht werd ik uitgenodigd om samen met betreffende uitvoerder van gemeente Best om ter plekke de situatie te bezien en te bespreken. Uitvoerder gaf mij toe dat “enkele”” bomen inderdaad erg hard waren aangepakt.
    Als wijkbewoner zag ik wat er onlangs gebeurde; dezelfde bomen opnieuw en nu nog harder gepakt en zoals ik lees uit bovenstaande nog ondeskundig ook.

    Kan iemand adviseren hoe Gemeente Best te bewegen om deskundig maatwerk toe te passen bij het snoeien van haar bomen?

  • De ‘landelijke richtlijnen’ staan blijkbaar toe, dat bomen ook gesnoeid worden in mei, als ze volop in blad staan, constateer ik vanmorgen. De machine waarmee dat gebeurt, wordt gevolgd door een busje van de gemeente Best.

Reageer