Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2021
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Dat scheelt even meer dan een jas

sneeuwDe afgelopen week hebben we het al meegemaakt: onder de nul graden in het noorden en oosten van ons land, tien of meer plus in het zuiden. In het komend weekeinde lijkt dat zich min of meer te herhalen, in die zin dat er ook sneeuw wordt verwacht. Bergen boven de rivieren, enkele centimeters in een strook die ongeveer van Middelburg tot Venlo loopt. Daaronder niks of nauwelijks iets. Dit alles natuurlijk met de nodige wetenschappelijke slagen om de armen van de weermensen. Het plaatje over zondag is door Reinier van den Berg op Twitter geplaatst. Hij en zijn collega’s zien het volgende week stevig winteren.


Zie voor een update van zaterdagmorgen 9:10 uur (door Reinier van den Berg) de vierde reactie hieronder. De verwachte sneeuwjacht heeft inmiddels een naam: Darcy.


 

 

 

Die temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden zijn niet nieuw, maar zoveel…? Toen ik in 1956 in Friesland ging werken, viel ik als journalist met m’n neus in de boter: Elfstedentocht! Maar als het over temperatuurverschillen met het zuiden ging dan gold toen door de bank genomen de sleutel ‘het scheelt een jas’.

De vraag is dan natuurlijk wat voor jas. Ik kan het niet laten, een herinnering op te halen aan die Elfstedenwinter van ‘56. Ik was toen, fotograferend bij de finish op (toen nog) de Leeuwarder stadssingel, gehuld in een ongevoerde zogenaamde houtjes-touwtjes-jas, ook wel Montycoat genoemd. Gelukkig was de dooi al ingevallen.

Voorpagina hhBest

4 Reacties op “Dat scheelt even meer dan een jas”

  • peter stiekema:

    Ook in 1979 waren de verschillen enorm. Vrij plotseling viel in februari een nieuwe wintergolf binnen. In het noorden kwam enorm veel sneeuw naar beneden. Boven Zwolle zat alles op slot, terwijl het in Hilversum, waar ik toen werkte, droog was en boven nul. In het noorden waren boerderijen ingesneeuwd, die moesten worden bevoorraad met legerhelikopters. Die wintergolf drong later ook verder naar het zuiden door, maar met veel minder sneeuw. Wel konden we toen schaatsen op de Loosdrechtse Plassen.

Reageer