Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2021
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Gevaarlijke ontwikkelingen

Peter Stiekema


r is her en der nogal enthousiast gereageerd op het aanbod van diverse voetbalsupporters om de binnensteden schoon te helpen houden van relschoppers en plunderaars. Ook de boeren hebben met hun monumentale tractoren aangeboden de politie en ME helpende hand toe te steken. Waartoe die voetbalsupporters en tractoren zoal toe in staat zijn hebben we tijdens de diverse boerendemonstraties en rellen bij voetbalwedstrijden mogen aanschouwen.

 

 

 

U begrijpt, ik deel dit enthousiasme niet. Het leidt tot een ernstige vorm van wetteloosheid, waarbij het gezag aan het korte strootje trekt.  Een heel gevaarlijke ontwikkeling kortom, waarin burgers voor eigen rechter gaan spelen. Nou moet ik zeggen dat het optreden van politie en ME tijdens de diverse rellen in dito steden geen verpletterende indruk maakte. Of ze kwamen te laat, of het enige waterkanon in Eindhoven kreeg een lekke band en was lange tijd niet inzetbaar. Tsja.

Maar de inzet van particulieren, laat ik ze zo maar noemen, doet me denken aan de verwikkelingen in het Duitsland van kort na Wereldoorlog Een, waar de zogenaamde Wehrkorpsen , bestaande uit werklozen, aankomende fascisten en ontslagen militairen door het land trokken om ‘Recht und Ordnung’ te herstellen, maar ook om gewoon te plunderen. Ik hoef hier, neem ik aan, niet uit te leggen, waar dat weer een paar jaar later toe leidde.

Wat mij in ieder geval opviel waren de beelden van een stuk of tweehonderd voetbalsupporters van MVV, die door de straten van Maastricht marcheerden. Het zag er indrukwekkend uit. Zelf zou ik, bij het aanzicht van zoveel kracht, een straatje om zijn gelopen. Het viel mij ook op dat de aanwezige politie de andere kant uitkeek, hen in ieder geval geen handbreed in de weg legde. Naar vergunningen om na spertijd op straat te zijn werd niet gevraagd. Ik hoop dat vooral aan dit gedrag vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de rellen ook enige aandacht is en dan niet om dat toe te juichen, als u begrijpt wat ik bedoel.

Voorpagina hhBest

3 Reacties op “Gevaarlijke ontwikkelingen”

  • Over uitingen van goedkeuring gesproken, ik ving gisteren van een of andere radio-nieuwrubriek op, dat in andere steden dan Maastricht de voetbalsupporters ‘keurig’ om 9 uur naar huis gingen.

  • peter stiekema:

    Ik gebruikte in mijn bovenstaande column ten onrechte de term ‘Wehrkorpsen’. Dat moeten natuurlijk ‘Freikorpsen’ zijn. Het schoot me pas te binnen toen ik naar het tamelijk zielloze Kamerdebat zat te kijken. Een van de leiders van die Freikorpsen was overigens Rudolf Hösch, later kampcommandant van Auschwitz. Je kon het in die tijd dus nog behoorlijk (nou ja) ver brengen.
    Voor de regering is het te hopen dat de politie de komende avonden de rellen goed kan bemensen en dat de inzet van het leger overbodig is. Aan de andere kant, als er weer rellen zijn, dan zou dat zo maar eens op ‘werk’ kunnen gaan lijken en daar hebben de meesten van die relschoppers waarschijnlijk een broertje dood aan.

  • peter stiekema:

    Ik heb duidelijk mijn dag niet, want de juiste spelling is Rudolf Höss, die op zijn beurt niet verward moet worden met Rudolf Hess, eerste danser van het Spandau Ballet. (grapje)

Reageer